IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
15:45 | 14 февруари 2018
Обновен: 16:21 | 25 април 2024

Зарязаха лозето в дъжд в с. Константиново – да преливат бъчвите от берекет (СНИМКИ)

Пазим нашата традиция такава, каквато е. Това е нашата роля.

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Така, както още траките по тези земи са пазели гроздето като очите си – така и жителите на варненското село Константиново зарязаха лозята на Свети Трифон Зарезан с надеждата за изобилие. Проливният дъжд и кал не попречиха на хората да спазят традицията с рязане на пръчките и поливане с червено вино. След това празникът продължи в читалището с песни, танци, почерпка и винарски конкурс.

 

Държим традициите, които са пренесли нашите баби и прабаби да се запазят – каза Петранка Колева – секретар на читалището в с. Константиново. С усилия пазим всички обичаи. Много тачим празника Св. Трифон Зарезан, тъй като този край е лозарски. Основният ни поминък е лозарството, с това се изхранваме. Затова на този ден масово се излиза на лозята, зарязва се. Днес времето малко ни попречи. По принцип ходим с гайди, с музика, но тази година заради дъжда музиката ще ни почака на сухо. Организираме и състезание за най-добро вино – бяло, розе и червено. Най-добрите винари са наградени. Тази година сме им подготвили по една кана, с която да черпят гостите си. Искаме да предадем традициите на младото поколение, защото те са нашето бъдеще. Имаме млади хора в танцовия състав, имаме гайдарче, което е в 7-ми клас. По този начин всички семейства, които досега са странели от мероприятията, се включват и те.

 

Тук традициите се спазват в пълния смисъл на думата на всички големи празници - отбеляза Свилен Христов – ръководител на детския танцов състав на Народно читалище „Искра 1909“ в с. Константиново. Тепърва разработваме и състав за възрастни. Живот и здраве наесен ще имаме и нова група. От 4 години съм жител на селото и се радвам, че тук пазят обичаите. Това е начинът, по който ще съхраним българския дух и традиции. Ако ние не го правим, няма кой друг да го стори. От две години съм в журито на вината. Обикновено се събираме в центъра на селото, с коли отиваме в лозовите масиви, с червено вино поливаме лозите за берекет. После се връщаме в селото. Правим дегустация, награждаваме се и празникът продължава с песни,  танци и вино. Изборът е труден, защото няма лошо вино. Вината са все по-добри и е много трудно да определиш победител.  Трифон Зарезан е един от изконните български празници. Не можем да определим откога се празнува – от началото на българската държава, но и от преди това. Още траките са почитали Дионисий, виното и са имали традиции. Тази година вали дъжд, ще има берекет не само за виното, но и за земята. Хората ще са здрави. Бъчвите ще преливат. Дори турците не са могли да изкоренят винарските ни обичаи, защото са пробвали да го направят насила. Лошото е, че ние по доброволен начин се обръщаме към култура и бит, които не са наши. По този начин може да се затрием. Няма нищо лошо младите хора да празнуват ден на любовта, но нека съхраним нашата традиция такава, каквато е. Това е нашата роля.

 

Победителката при червените вина  Янка Андонова разказа, че от 46 години е в Константиново. „Тайната е много труд. Първите години лозата се гледа на пръчка. На 3-та година започва да ражда. Ние имаме предимно черна и бяла липа – добруджански сортове, не се пръскат. Пивко е, таниново вино. Мъжът ми го произвежда, аз само му помагам и  ще го зарадвам, че е победител“ – допълни Янка.

 

Така с веселие, песни, танци, вино и надежда за изобилие, хората от с. Константиново пазят духа на винарството и го предават на поколенията.

 

Ели Маринова

Снимки авторът

 

С песни и руйно вино зарязаха лозите в с. Тополи (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна