IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
15:25 | 13 март 2018
Обновен: 07:42 | 15 април 2024

Диета ще ни отърве от хъркането

Експерт: То е козметичен дефект и се дължи основно на наднормено тегло

По материала работи: Слав Велев
Диета ще ни отърве от хъркането

Хъркането е козметичен дефект, който се дължи основно на наднормено тегло. При други пациенти то е заради лицево-челюстни деформации. При трети се дължи на вродени или придобити изкривявания на носната преграда или на алергични състояния. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов доц. д-р Марио Милков, специалист по УНГ болести. Поводът бе честването на Световния ден на съня.

 

Излишните килограми могат да се стопят с подходяща диета след консултация със специалист.

 

Проблемът с обструктивната сънна апнея е много по-сериозен. Лечението се извършва от интердисциплинарен екип от специалисти – пулмолози, невролози, психиатри и други.

 

Терапията бива консервативна и хирургична. Изборът към коя да бъде насочен пациентът се прави само от специалист. В Медико-денталния център Медицинският университет разполага с първата в страната сонда, която със специални датчици измерва къде точно е стеснението. Така на пациента се дава много точна диагностична  информация за заболяването. Изследването обаче на този етап не се поема от НЗОК.

 

Много от пациентите са с нарушение на съня вследствие на различни преживявания и стрес, каза още доц. Милков.

 

 

Черно море

 

Целия разговор с експерта може да видите тук:   

Коментари

Новини Варна