IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
14:33 | 15 март 2018
Обновен: 10:25 | 20 април 2024

Повечето потребителски жалби във Варна – заради подценяване на инструкциите за употреба

Най-често хората се оплакват проблеми с детски играчки, електрически и газови уреди

По материала работи: Слав Велев
Повечето потребителски жалби във Варна – заради подценяване на инструкциите за употреба

Повечето жалби при нас за опасни стоки са заради неглижиране на инструкциите за употреба. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов инж. Мариета Мухтарова, експерт в Главна дирекция „Надзор на пазара“ в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Повечето подобни жалби са за детски играчки, строителни материали(различни видове лепила и смеси) и други. Инструкциите за употреба се дават от производителя, който предупреждава винаги за евентуалните рискове. Затова те трябва да се четат, посъветва инж. Мухтарова.

 

Тя сподели, че българският потребител е добре информиран и си знае правата. И ако той започне да си сътрудничи по-тясно с контролните и надзорните органи, опасните стоки на пазара ще намалеят до минимум.

 

Няколко са основните продукти, за които най-често се изпращат сигнали за нарушения. Това са различните видове електрически съоръжения, детски играчки, газови бутилки и уреди, както и строителни материали.

 

В рамките на ЕС ползваме обща информационна система за обмен на данни за опасни стоки. Разполагаме и с друга, с помощта на която алармираме веднага потребителите, обобщи инж. Мухтарова.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна