IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
08:03 | 10 април 2018
Обновен: 01:56 | 28 април 2024

Въвеждат ековинетки в три цвята за колите

Цветът на стикерите ще се определя от вредните изгорели газове, които изхвърля автомобилът

По материала работи: Слав Велев
Въвеждат ековинетки  в три цвята за колите

Ековинетки с различен цвят ще лепим до месеци на колите си. Цветът на стикерите ще се определя от вредните изгорели газове, които изхвърля автомобилът.

 

Съвсем скоро при преглед автомобилите ни ще получават категория – подобно на звездите в хотелите, но според изгорелите газове, съобщи NOVA. Измерванията показват, че у нас 60% от замърсяването на въздуха идва от трафика. Средната възраст на автопарка в България е 20 години. А всяка година се регистрират над 260 000 коли втора ръка, внос от Европа.

 

Регистрацията на екоавтомобили у нас е повече от символична, от КАТ отчитат близо 2500 хибрида и малко над 270 електромобила.

 

За сравнение в Париж колите на пътя са средно на 9 години. Видът на винетката се определя от годината на производство и двигателя на автомобила. Така, в зелено са оцветени стикерите за електрическите и хибридни коли, а в сиво - за най-старите и замърсяващи, с право да циркулират из парижките улици.

 

До два-три месеца подобни ековинетки въвеждат и за автомобилите у нас. Стикерите ще са в три цвята и ще се лепят по време на годишните технически прегледи. А данните за изгорелите газове ще се подават директно в „Автомобилна администрация“.

 

В битката с мръсния въздух в Германия кметовете вече могат да забраняват старите дизелови автомобили в центъра на най-замърсените градове. От 15-те милиона коли на дизел, регистрирани там, ще бъдат засегнати над 10 милиона - всички под нормата Евро 6 - пуснати на пазара преди септември 2015 г.

 

Според вносителите на предложението у нас новите мерки няма да засегнат много шофьори. Според търговците на стари коли у нас годишно се продават около 130 000 коли с махнати или неработещи катализатори, което е почти половината от пазара на коли втора ръка. Именно те създавали най-сериозни проблеми за въздуха.

 

Коментари

Новини Варна