IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
12:51 | 24 април 2018
Обновен: 14:23 | 12 април 2024

Синята зона във Варна идва с 2603 паркоместа

За 3 години и половина се очаква положителен финансов резултат от над 7,7 млн. лв.

По материала работи: Борис Проданов
Синята зона във Варна идва с 2603 паркоместа

В Синята зона на Варна от днес стартира полагането на хоризонталната улична маркировка в зона „Център“, подзона 1. Това е карето около ул. „Батак“. Общо до края на май трябва да се обособят 2603 места за паркиране. Догодина, когато ще заработи и район „Широк център“ към тях ще се прибавят още над 4500 паркоместа.

 

Това стана ясно на пресконференция на кмета Иван Портних, зам.-кмета Христо Иванов, Петър Гърбузов – директор на дирекция „Инженерна инфраструктура“ и шефа на ОП „Общински паркинги и Синя зона“ Младен Иванов.

„Полагането на маркировка и кърпенето на дупки вървят паралелно. До края на ремонта по булевардите „Приморски“ и „Цар Освободител“ ще сме стигнали и до този район“, каза Младен Иванов.

 

В двете части на Синята зона ще има 22 зарядни станции за електромобили. За старта на първата ще видим 10 от тях, а този тип коли ще спират безплатно. Целта е варненци да се ориентират към екологичен транспорт.

 

Точна дата за старта на Синята зона (в карето между бул. “Христо Ботев“, бул. “Мария Луиза“, бул. “Осми приморски полк“, бул. “Цар Освободител“, бул. “Приморски“ и ул. “Девня“) не може да се определи, но ориентировъчно е края на май и приключване на полагането на маркировката. Ще работи минимум месец пробно, без да се налагат „скоби“. Цената на час е левче, работното време от 9 до 19 ч., като през уикенда и в празнични дни спирането ще е безплатно.

 

Уникален виртуален портфейл ще позволи да се паркира за половин час. То ще служи за наем на велосипеди и за билетчета в градския транспорт. Плащане ще става с SMS и в търговски обекти.

 

Още не се приемат разрешение за паркиране за лични автомобили и за юридически лица. Общината не гарантира паркомясто, а домакинствата имат право на 2 автомобила, които да паркират в Синята зона с минимална такса от 5 лв. месечно или 55 лв. годишно. Има определени изисквания за регистрацията на колите – семейните и за юридически лица. За фирми ще има други тарифи, но те са повече от 2 пъти по-ниски от тези в столицата.

 

Финансовият резултат на Синята зона е изчислен за 3 години и половина напред в бъдещето и е положителен. До края на 2021 г. със стартирането на зона „Широк център“ приходите от всички дейности на ОП „Общински паркинги и Синя зона“ (вкл. репатриране, платени паркинги и пр.) да са в рамките на 27,7 млн.лв. След приспадане на разходите положителният финансов резултат се оформя на 7,7 млн. лв.

"Всички приходи, генерирани от синята зона ще бъдат реинвестирани в изграждане и рехабилитация на тротоари и улици, и в  създаване на по-добри условия за пешеходците, майките с колички, велосипедистите“, каза кметът на Варна Иван Портних.

 

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: ОбС – Варна, прие цените за „синята зона“

 

Коментари

Новини Варна