IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
08:05 | 13 май 2018
Обновен: 01:02 | 10 април 2024

Варна днес става световен център на леката атлетика

За маратона пристигнаха много звезди, близо 500 атлети си дават среща на трасето

По материала работи: Борис Проданов
Варна днес става световен център на леката атлетика

Близо 50 са елитните атлети с резултати от световна класа, които ще участват в „Маратон Варна 2018“. Стартът е днес точно в 9,30 ч. пред сградата на Операта на площад „Независимост“. Общо участниците са близо 500 във всички дистанции, като се очаква голям интерес от страна на любителите на пробега от 2 км.

 

Атлети от над 22 държави са се записали за участие тази неделя в морската столица, сред които Израел, Германия, Гърция, Румъния, Италия, Англия, Финландия, Мароко, Кения и др. 

 

„Маратонът става прекрасна традициия за Варна. Интересът към него се увеличава от година на година. Лицензираното трасе е гаранция, че състезанието става все по-престижно. Вярвам, че Варна е прекрасен домакин на спортни прояви от такъв ранг. Това се надявам да е предпоставка да станем град на спорта за 2019 г. В неделя очаквам прекрасен спортен празник“, каза кметът на Варна Иван Портних.

От тази година Варненският маратон е с лицензирано трасе и с официална дистанция 21 км. Сертификатът бе получен преди два дни от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) след инспекцията преди два месеца и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. За получаване на лиценза маршрутът бе леко променен, което го направи още по-привлекателен за участниците. Старт/финалът отново е на площад „Независимост“ пред Операта, но след преминаването по централната пешеходна зона, трасето навлиза в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново ще бягат сред зеленината на парка, но този път пред очите им ще бъде и морският хоризонт.

 

Анатоли Илиев, главен организатор на веригата лекоатлетически маратони в България, допълни, че град като Варна не може без такова състезание.

 

„Идват хора, които обичат бягането, обичат туризма. Един такъв маратон може да допринесе много на Варна, нещата са в истинския ритъм и особено сертификата дава поводи да посрещаме все повече и повече лекоатлети“, коментира и той.

 

На свой ред директорът на дирекция „Спорт“ Кристиан Димитров изтъкна, че маратонът във Варна дава отлични възможности за удължаване на туристическия сезон в града – още от първите дни на май. И използва възможността да благодари на доброволците, които помагат на проявата.

 

Голям брой спортни демонстрации организаторите на маратона ще се опитат да привлекат вниманието на повече хора към здравословния начин на живот. Събитията са част от инициативата "Денят на предизвикателството – България спортува 2018", като всеки желаещ ще може да практикува даден спорт или друга двигателна активност. Програмата предвижда изпълнения на местни клубове по тенис на маса, баскетбол, бойни изкуства, народни танци, аеробика, зумба и др.

 

Още по темата: Варна днес става световен център на леката атлетика

Коментари

Новини Варна