IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
17:04 | 25 май 2018
Обновен: 16:11 | 23 април 2024

Отбелязаха 102 години начало на подводното плаване у нас (СНИМКИ)

ВМС представи и реновираната сграда № 3 - част от командването на флота

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

С почит към военните подводничари пред Щаба на ВМС във Варна отбелязаха 102 години от началото на подводното плаване в България. Представители на Военноморските сили, Община, Областна управа и кметства присъстваха на военната церемония. Свещеник от Варненската и Великопреславска митрополия отслужи молебен. По време на събитието командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев представи и реновираната сграда № 3, която е част от командването на флота и се намира точно до основната сграда на Щаба. Надявам се скоро да присъстваме и на възстановяването на подводното плаване – изрази надежда командирът на ВМС.

 

„Във Варна, на ул. „Преслав“ се намира реновираното здание - символ на предприемаческия дух в края на 19-ти и началото на 20-ти век - разказа краеведът Християн Облаков от Варненско историко-архитектурно дружество „Наследство“. Сградата е построена именно тогава. Не е ясно кой е проектантът й, защото по онова време не е воден регистър. Зданието е било собственост на двама братя арменци. Те създават търговска къща. Помещенията й се използват за кантори. Варненската популярна банка също се е помещавала в сградата“ – каза още историкът.

Ели Маринова

снимки авторът

 

Четете още: ВМС получават хеликоптер „Дофин" до 18 месеца

Коментари

Новини Варна