IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
16:41 | 25 май 2018
Обновен: 21:49 | 25 март 2024

ВМС получават хеликоптер „Дофин" до 18 месеца

Вертолетът ще изпълнява 95% от функциите на „Пантер"

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Военноморските сили (ВМС) ще получат в рамките на година и половина вертолет „Дофин“. Това каза командирът им контраадмирал Митко Петев по време на ритуал по отбелязването на 102 години от началото на подводното плаване у нас. Това е договорено в спогодбата с "Еърбъс Хеликоптерс", която е подписана на 23 май от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Според договора, хеликоптерът трябва да е предоставен на ВМС не по-късно от 18 месеца от подписването му. Вертолетът "Дофин" отговаря на всички изисквания и има същите качества като вертолетите "Пантер. Това е и причината летците да не минават допълнително обучение. Новата придобивка ще изпълнява операциите търсене, спасяване, задачи за пренос на специални сили, отбеляза контраадмирал Петев.

„Това е изключителен принос на Министерството на отбраната, за което ВМС са благодарни. Те успяха да разрешат 3-годишен спор и така показаха, че когато има добра воля, резултатът е успешен. Символично е, че съобщавам новината на днешното възстановяване на една емблематична сграда. Надявам се следващия път да присъстваме на възстановяване на подводното ни плаване. Проектът за инвестиционен разход мина на съгласуване в Министерството на отбраната. Предстои приеманито му на Съвета по отбрана следващата седмица и  депозирането в Министерски съвет, след което ще бъде предложено на НС за гласуване - допълни контраадмирал Петев.

Ели Маринова

Снимки авторът

Отбелязаха 102 години подводно плаване у нас (СНИМКИ)

 

Коментари

Новини Варна