IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
13:54 | 10 юли 2018
Обновен: 21:33 | 23 април 2024

„Синята зона“ във Варна тръгва от утре

Престоят е максимум 3 ч., паркоместата общо са 2603

По материала работи: Борис Проданов
Инж. Младен Иванов (вляво) и зам.-кметът Тодор Иванов по време на пресконференцията. Снимка АВТОРЪТ

От утре във Варна официално ще има работеща „синя зона“. Тя обхваща централната част на града, като е заключена между бул. “Христо Ботев“, бул. “Мария Луиза“, бул. “Осми Приморски полк“, бул. “Цар Освободител“, бул. “Приморски“ и ул. “Девня“. Зоната ще работи всеки делничен ден между 9 и 19 часа, като в нея са обособени общо 2603 паркоместа. От тях 110 са за хора с увреждания, а 20 за електромобили, на които впоследствие ще бъдат монтирани станции за зареждане. Иновативните возила обаче ще могат да спират безплатно на всички места, както и двуколесните моторни превозни средства.

 

Таксата за престой е 1 лев на час. Заплащането ще става чрез SMS, специално мобилно приложение или в брой – в търговски обекта, намиращи се в обхвата на зоната. Към момента обектите са около 25, но ще набъбнат до 100. Чрез мобилното приложение може да се заплаща и престой от половин час, който ще струва 50 стотинки. „Имаме пълната готовност да стартираме“, увери управителят на общинското предприятие „Паркинги и синя зона” Младен Иванов и припомни, че максималният престой ще бъде 3 часа. След него в рамките на половин час системата ще отказва заплащане.

 

До 11 август включително в „синята зона“ ще действа едномесечен гратисен период. „Това означава, че при констатиране на незаплащане на паркиране няма да поставяме скоби и да санкционираме шофьорите. Искам обаче дебело да подчертая, че тези, които са спрели неправилно ще бъдат глобявани в този период“, каза още Младен Иванов. През предстоящия месец 25 инспектори ще раздават информационни брошури на водачите, в които подробно е описано как действа зоната за кратковременно паркиране.

 

След изтичането на гратисния период глобата за паркиралите в „синя зона“ и незаплатили такса ще бъде 20 лева плюс броя на часовете, в които е престоял автомобила. Санкцията ще се заплаща на място на инспекторите. Ако до края на работния ден водачът не се появи, колата ще бъде репатрирана. „Нашата основна цел и задача с въвеждането на „синята зона“ е да освободим центъра на Варна от огромния брой автомобили, които са към настоящия момент. С нея ще се въведе ред и дисциплина. Сега има хора, които искат да спрат правилно, но когато няма къде, спират, където им падне“, категоричен беше ръководителят на общинското предприятие.

 

Статистиката сочи, че до момента в обхвата на „синята зона“, в центъра на града, са спирали по 5000 автомобила, а броя на паркоместата е почти два пъти по-малко. „Това означава, че половината от колите не трябва да се намират в тази централна част. Има два начина – или да забраним въобще спирането, или да въведем „синя зона“. Ние правим второто“, обясни още Младен Иванов.

 

До този момент са получени над 800 заявления за локално платено паркиране по постоянен адрес, както и от фирми, като от днес стартира одобряването им. Очаква се само до края на годината приходите от „синята зона“ да бъдат 3,7 млн. лева, а за 5 години да достигнат 28 млн. Генерираните средства ще бъдат изразходвани целево – за ремонт на улици и тротоари.

 

Никола Димитров

 

Още по темата: "Синята зона" във Варна все още не е пусната, не изпращайте sms за паркиране

Коментари

Новини Варна