IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
12:24 | 13 юли 2018
Обновен: 21:28 | 23 април 2024

НОИ праща писма на 81 052 бъдещи пенсионери

Целта е да има достатъчно време бъдещите пенсионери да се погрижат за набавянето и оформянето на всички необходими документи

По материала работи: Слав Велев
НОИ праща писма на 81 052 бъдещи пенсионери

Националният осигурителен институт (НОИ) ще изпрати 81 052 писма на бъдещи пенсионери, които догодина навършват пенсионна възраст.

 

Освен информация за осигурителните им права, в писмата са посочени и документите, които всеки следва да представи заедно със заявлението за отпускане на пенсия.

 

Подобна кампания НОИ прави за втора поредна година - през 2017 г. лични писма получиха 82 782 души. Целта е да има достатъчно време бъдещите пенсионери да се погрижат за набавянето и оформянето на всички необходими документи.

 

През 2019 г. изискуемата за жените възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст е 61 години и 4 месеца, а за мъжете - 64 години и 2 месеца.

 

Правото на пенсия се придобива при наличие на 35 години и 8 месеца осигурителен стаж за жените и 38 години и 8 месеца осигурителен стаж за мъжете.

 

Необходимо е обаче и двете изисквания – за възраст и стаж, да са изпълнени едновременно.

 

Националният осигурителен институт препоръчва на осигурените лица да се снабдят с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ.

 

 

Коментари

Новини Варна