IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
07:00 | 20 юли 2018
Обновен: 02:58 | 25 април 2024

Илинден е, морето взима най-много жертви

Повод да почерпят имат Илия, Илиян, Илко и Илияна

По материала работи: Пламен Янков
Илинден е, морето взима най-много жертви

Българската православна църква почита днес паметта на св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на второто Христово пришествие".


Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Днес морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Също така се смята, че на днешния ден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Счита се, че ако на Илинден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия.


Денят на св. пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Много от православните храмове у нас, особено в Югозападна България, носят името му. Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари.


Св. Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.


В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. Празнуват и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото св. Илия е техен покровител.


Повод да почерпят имат Илия, Илиян, Илко и Илияна.

Коментари

Новини Варна