IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
07:00 | 13 август 2018
Обновен: 21:20 | 23 април 2024

ОбС - Варна, се събира днес за празнична 34-а сесия

Случващото се в местния парламент може да проследите в ефира на тв „Черно море“ и онлайн на www.chernomore.bg

По материала работи: Борис Проданов
ОбС - Варна, се събира днес за празнична 34-а сесия

Тридесет и четвъртото заседание на Общинския съвет ще се проведе днес от 10,30 ч. в зала „Пленарна“ и е свързано с празничния Ден на Варна – 15 август. Предварително обявеният дневен ред е само от 1 точка – разглеждане на предложения за решения на ПК „Култура и духовно развитие“: удостояване на граждани с почетни звания и отличия на община Варна.

 

Миналата седмица съветниците от комисията решиха: Варна да остане без почетен гражданин за първи път от 10 години насам. На заседанието на постоянната комисия не одобриха нито една от 9-те номинации за връчване на престижната награда.

 

Предложенията бяха за проф. д-р Димитър Камбуров – дългогодишен ректор на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ (Варна), учен и лекар; адв. Борислав Ралчев – общественик, юрист и политик; Стефан Янев – футболна легенда, спортен журналист и публицист; Пенко Златев – треньор и състезател по хандбал; Елка Няголова – поетеса; Йорданка Ненчева – д-р по философия, председател на Асоциацията „Да съхраним жената“; Паню Панев  – участник в спасителните дейности след потопа в „Аспарухово“, собственик на компания поддържаща пътната инфраструктура във Варна; Керан Михалев – треньор и състезател по борба; Милка  Кайкова – заслужил деятел на водното спасяване, общественик.

 

Председателят на комисията Даниела Димова припомни, че званието „Почетен гражданин на Варна“ е най-високото за морската столица.

 

Съветниците споделиха мнението й, че титлата не бива да девалвира, а да се връчва за изключителни заслуги и принос за развитието на община Варна.

 

Затова сега се чака вотът на местния парламент.

 

По силата на вота в комисията Атанас  Пеев – краевед и журналист, получава златен почетен знак „За заслуги към Варна”. За същото отличие номинация получи Николай Савов – основател и пръв председател на варненското историко-архитектурно дружество „Наследство“, но той не събра гласове.

 

Сребърен почетен знак „За заслуги към Варна” вземат Франциска Йорданова (читалищен секретар на НЧ „Христо Ботев 1928“), колегата Кирил Аспарухов – поет, шоумен, журналист в Медийна група "Черно море" и танцьор, който тази година става на 70 г., както и Петър Пасев – за издигане на престижа на варненския спорт и по повод неговата 70-годишнина.  

 

Отпадна предложението на ОСК „ЖСК – Спартак“ шестима треньори, спортисти и деятели да бъдат удостоени със сребърен почетен знак „За заслуги към Варна”. Здравка Саздова, Ина Георгиева, Светлана Юриевна (и трите - художествена гимнастика), Петър Господинов и Георги Кръстев (борба) и Марин Калчев (сумо) ще бъдат наградени от спортното сдружение по случай 100-годишния му юбилей.

 

Затова днес с интерес се чака гласуването на Общинския съвет.

 

Началото е сесията е от 10,30 ч. в зала „Пленарна“. Случващото се в местния парламент може да проследите на живо в ефира на тв „Черно море“ и онлайн в реално време на сайта www.chernomore.bg.

 

Още по темата: Варна остана без почетен гражданин за първи път от 10 г. насам

Коментари

Новини Варна