IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
11:10 | 3 септември 2018
Обновен: 21:36 | 15 март 2024

В Тутраканци плашат с протести, ако не получат обезщетения за умъртвените свине

От БАХБ обявиха, че средства ще се изплащат само за регистрирани прасета, а в селището почти няма такива

По материала работи: Ставри Таргов
В Тутраканци плашат с протести, ако не получат обезщетения за умъртвените свине

Сред местните хора в провадийското село Тутраканци, където беше регистрирано огнище на Африканска чума по свинете, започва да зрее напрежение.

 

Собствениците на животните, които бяха умъртвени, се притесняват, че няма да получат обезщетения. От Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че средства ще се изплащат само за регистрирани прасета, а в Тутраканци почти няма такива.

 

„Регистрираните животни са само в големите фирми, които са лицензирани. За това хората се притесняват дали ще бъдат обезщетени. Това е главния проблем. Иначе те вече преглътнаха голямата хапка“, обясни кметът на Тутраканци Росен Горанов.

 

Местният жител Добрин Добрев, на който са били умъртвени общо 11 прасета, обяви, че се чувства излъган.

 

„С мое разрешение влязоха вкъщи без никакви претенции от наша страна. Казаха, че има болест и им отговорих „добре, заповядайте, свършете си работата“. Пуснахме държавните служители по най-мирния начин, с най-добри чувства. Обаче, къде е сега държавата. Аз не знам. Просто искаме някой да ни обезщети както трябва.

 

В селото нямаше нито едно маркирано прасе. Кой трябваше да дойде да ги маркира? Аз ли да ходя да ги търся за да ми маркират прасетата?“, заяви Добрев.

 

Той беше категоричен, че ако не получи обезщетение, това ще е равносилно на кражба от дома му. „Няма да оставим така нещата. Дай, излъгаха ни и довиждане. Ще предприемем действия“, допълни Добрин Добрев.

 

Хората в Тутраканци са категорични, че ако не получат средства за умъртвените си свине ще последват протести.

 

Никола Димитров

 

Още по темата    Животновъд от с.Тутраканци: Мъчил съм се да ги гледам и като станаха по 180 килограма ги избиха

 

Коментари

Новини Варна