IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
17:46 | 2 септември 2018
Обновен: 14:25 | 20 април 2024

Животновъд от с.Тутраканци: Мъчил съм се да ги гледам и като станаха по 180 килограма ги избиха

Екип на тв „Черно море” се срещна с потърпевши стопани

По материала работи: Юлиян Атанасов
Животновъд от с.Тутраканци: Мъчил съм се да ги гледам и като станаха по 180 килограма ги избиха

Емил Дамянов

Остава строг контролът и достъпът до село Тутраканци заради огнището на африканска чума по свинете. Припомняме, че вчера бяха евтаназирани 65 животни. В момента експертите вземат проби от съседното село Бозвелийско, което попада в 3-километровата рискова зона.

 

Свикан беше кризисен щаб за противодействие срещу разпространението на заразата. Със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните – Варна, е наложена забрана на придвижването и транспорта на свине и продукти от свински произход в 3-километрова зона от района.  Дормуш Ахмедов е потърпевш от чумата, като негови животни са били умъртвени.

 

Екип на мединйна група „Черно море” бе в село Тутраканци, където се срещна с животновъди. „Мъчил съм се от едно парче да го гледам и като станаха по 180 килограма ги избиха”, сподели Дормуш Ахмедов животновъд от с. Тутраканци. Избиха ги, какво да направим … прасетата си ядат нормално, храня си ги по 3 пъти на ден. На председателя свинете се разболяха. От какво са се разболели, не знам. Какво предстои ли? Мъки. Казаха, че за маркираните само за другите –не. А нашите никой не ни е казал да ги маркираме. Ако бяха казали щях да си ги маркирам” допълва Дормуш Ахмедов. 

 

В момента експертите вземат проби от съседното село Бозвелийско, което попада в 3-километровата рискова зона. Ако пробите там са отрицателни, няма да се пристъпва към евтаназиране на животни, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след провеждането на областен координационен щаб във Варна. 

 

Четете още: Забраняват търговията с домашни свине във Варненско

Коментари

Новини Варна