IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
08:10 | 14 ноември 2018
Обновен: 20:49 | 23 април 2024

Днес е Коледни Заговезни. Последно ядем месо

От утре постим до Коледа

По материала работи: Слав Велев
Днес е Коледни Заговезни. Последно ядем месо

Въпрос на личен избор е решението да постим или не. Във всички народи, религии и култури има пречистващи режими, в които се призовават хората да изхвърлят ненужния товар от себе си и да изпробват волята си. Пречистванията носят двуяк аспект – и духовен, и физически. Според българската традиция, народът ни се е пречиствал по четири пъти в годината. Християнството е облякло тези изконни обичаи в нова опаковка и ги е нарекло Великденски, Петровски, Богородични и Коледни пости. Но това всъщност са езически традиции, дошли от незапомнени времена в корените на дедите ни.

 

Днес са Коледните Заговезни

 

 - последният ден, в който може да се яде месо преди 40-дневния Рождественски пост (коледни пости). За религиозните християни Коледните пости, които започват на 15 ноември, тази година ще са с ден по-дълги, тъй като 14 ноември е в сряда - ден за пост. Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Сина Исус Христос.

Ако сте месоядни, трудно ще преминете изцяло на постна храна.

 

Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава риба. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) също се приемат за постни храни. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с лекар.

 

Хранете се с плодове до обяд, а ако ви е трудно може да включите овесена каша със сушени или пресни плодове.

 

Венчавките се забраняват до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

 

Тази вечер за последен път се вкусва месо и млечни произведения. След това християните се отдават на пост, по-усилена молитва и подготовка за посрещането на Христовото Рождество.

 

Постите са благоприятни периоди и възможност за всеки, който иска да бъде по-добър, скромен, смирен, благ, здрав, чист и духовно осъзнат. Чрез следването им човек може да пречисти сърцето си от нечистотии и да се облагороди духовно.

 

Чрез постите ние съзнателно се лишаваме от всякакви житейски удобства с цел да пречистим тялото си отвън и отвътре, да засилим волята и силата на духа си, както и да освободим място за духовни ценности. По този начин човек възвръща своето здраве, устойчивост, осъзнатост, радост и щастие. Постите не се свеждат само до въздържание от храна или вода. Това е период, през който човек трябва да се въздържа от всякакви видове умствени и телесни страсти, нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките й разновидности.

Това е период, през който е добре да се въздържаме от умствени и телесни страсти, нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките й разновидности.

 

Какво включва подготовката за пости?

 

Хората днес ядат прекалено тежки и неправилно приготвени храни като месо, риба, яйца, млечни продукти и мазнини, в тялото се натрупват голямо количество токсини, отрови, слуз и отпадъчни вещества. Това води до хронично натряване и когато човек започне постите, организмът реагира като стартира процес на детоксикация. Той се характеризира със симптоми на главоболие, отпадналост, натрапчиви лоши мисли, ниско самочувствие, лошо настроение, раздразнение и други. Ето защо, предварителната постепенна подготовка на организма е от изключителна важност.

 

Намалете или спрете: тютюнопушенето; всички видове алкохолни напитки; кафето и всички видове интоксиканти – кола, енергийни напитки и други. Изключете полуфабрикати и сладки храни – шоколади, бонбони, пържени, тестени и мазни храни. Хранете се с плодове до обяд, а ако ви е трудно може да включите овесена каша със сушени или пресни плодове.

 

Пийте повече вода.

 

Започнете поста като отправите молитва към Бога за закрила от неблагоприятни влияния и ако има нужда, вземете прошка ако сте оскърбили някого.

 

Ако сте месоядни, трудно ще преминете изцяло на постна храна. И все пак растителното хранене е най-подходящото и естествено за човешкия организъм. След известен период хранене по този начин, човек става по-енергичен, умът му се избистря, голяма част от здравословните проблеми отшумяват, теглото му се нормализира, кожата му се изчиства, а самочувствието му се подобрява.

 

Постите са и време да поостанем насаме и да се опитаме да изчистим душата си.

 

Историята показва, че тези пости са съхранили духа на народа през времена на трудности.

 

Днес обаче тези духовни обичаи все повече се пренебрегват. Добре е да се опитаме да ги запазим и възродим. При всички случаи това 40 дневно духовно и телесно пречистване ще се отрази върху вашето тяло, ум и душа.

 

ЕЛИ МАРИНОВА

Коментари

Новини Варна