IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
11:41 | 7 декември 2018
Обновен: 07:27 | 17 април 2024

Започнаха първенствата по киокушин във Варна (СНИМКИ)

Младите български състезатели постигнаха първи победи в мондиала

По материала работи: Борис Проданов
Започнаха първенствата по киокушин във Варна (СНИМКИ)

1000 състезатели, 6 татамита: карате киокушин превзе Варна. Дворецът на културата и спорта приема 2-ото европейско за мъже, жени и ветерани и 6-ото открито световно първенство за юноши и девойки. Шампионатите се организират от Kyokushin World Union (KWU) с домакинството на Българската карате киокушин федерация.

Началото беше дадено с подобаващ по тържественост ритуал. Бойците бяха строени на татамитата и поздравени лично от канчо Хацуо Рояма, IX дан – съпредседател на KWU и президент на Kyokushin-kan International Karate Organizaton, един от малкото ученици на създателя на киокушин Масутацу Ояма.

Старши треньор на мъжете и ветераните от националния ни отбор е сенсей Захари Дамянов, помощник-треньор е Петър Мартинов. Захари Дамянов е първият българин и европеец, вдигнал шампионската купа на най-тежкото и престижно състезание по карате – световното първенство без категории. Захари Дамянов е и четирикратен победител от Европейското първенство в категория над 90 кг, четирикратен шампион от Откритото първенство на Америка без категории в Ню Йорк (2008 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г.), от където има и награда за най-висок боен дух. Печелил е и Откритото първенство на Америка с категории (2007 г.).

Треньор на жените и девойките е Станислава Бойчева. Тя тренира карате киокушин от 15 години, като досега е държала в ръцете си редица шампионски купи и златни медали от международни и национални първенства. През 2017 г. става абсолютна шампионка на Япония на турнира ALL JAPAN, а през 2015 г. печели и световна шампионска титла. Помощник-треньор е Александра Маринова, която също има зад гърба си десетки медали, като през 2013 г. става световна шампионка.

Подготовката на юношите, които се състезават в световното първенство, е в ръцете на старши треньора Живко Андреев и помощника му Христо Христов.

Българската група състезатели е трета по численост и наброява 82 мъже, жени и подрастващи, а най-много са руснаците – 118.

В схватките на 6-те татамита се стигна до първи български победи в стартирали шампионат на планетата за подрастващи. Днес по програма надпреварата трябва да продължи до излъчване на полуфиналистите в световното първенство.

Утре, събота, стартират срещите от 2-ото европейско за мъже, жени и ветерани. Ще бъдат определени и призьорите в мондиала за юноши и девойки.

Схватките можете да наблюдавате на живо на сайта boec.bg.

 

Програма

 

7 декември (петък)

9 ч.   Ритуал откриване на турнира.

9,30 ч.        Световно първенство за младежи - битки на шест татамита (до полуфинали).

13 – 14 ч.   Почивка.

19,30 ч.      Закриване на турнира.

 

8 декември (събота)

10 ч.   Световно първенство за младежи - битки на три татамита и провеждане на срещите за мъже, жени и ветерани (три татамита).

13 – 14 ч.   Почивка .

17 – 19 ч.   Награждаване на медалистите от световното първенство.

 

9 декември (неделя)

10 ч. Полуфинали на европейското първенство за мъже и жени – 2 татамита.

12,30 – 13,30 ч.  Почивка.

13,30 – 14,30 ч.  Церемония по откриването.

14,30 – 16,30 ч.  Финали – мъже, жени и ветерани.

16,30 – 18,30 ч.  Награждаване и обща снимка с победителите в турнира.

 

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: Канчо Хацуо Рояма и шихани: Българската карате киокушин федерация е сред водещите в света

 

Коментари

Новини Варна