IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
12:53 | 12 декември 2018
Обновен: 18:27 | 21 март 2024

Жълтата гостенка споходи нови 50 души във Варна и региона

Туберкулозата не прощава и на богатите

По материала работи: Борис Проданов
Жълтата гостенка споходи нови 50 души във Варна и региона

50 нови случая на туберкулоза има във Варна от началото на 2018-а, според РЗИ. По тази тревожна статистика в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов говори пулмологът доц. д-р Христо Ганчев, управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания.

 

„Туберкулозата я има, съществува и не й виждам скоро края. Ние сме районен център и при нас идват от Добрич, от Силистра, за консулт, уточняване. Ние имаме 59 болни, които са лежали. „Класиката“ е в млада възраст, но вече не е така. Над 2 млрд. души в света носят туберкулозен бактерий“, каза доц. Ганчев.

 

В някои страни болните вече се лекуват у дома.

 

„Това вече изисква друга култура. Някои имат по 4 – 5 деца. Как виждате болният да се храни сам, а другите да го гледат. Няма как да стане при нас. България има предимство – малко са болните от СПИН. В Испания и Франция са най-засегнати за Европа, а това заболяване е предистория за други“, добави доц. Ганчев.

 

Той припомни лекция на свой професор в университета, според която е трябвало „жълтата гостенка“ да бъде ликвидирана в Холандия в началото на ХХІ век, но това не е станало.

 

„Трудна борба ни предстои. Не бива да се подценява заболяването. Проблем е и с ваксинациите. Жена започна битка срещу ваксинациите. А колко лекари са срещали коклюш или т.нар. „магарешка кашлица“? Тя е ликвидирана именно с ваксините“, подчерта пулмологът.

 

Доц. Ганчев счита, че отказването от ваксинации се дължи на ниска здравна култура. Той посочи, че много хора с пари предвид факта, че не се хранят пълноценно, прихващат „жълтата гостенка“ на режим: сутрин едно кафе, вечер – уиски.

 

В Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания са платени преди дни заплатите за септември.

 

„Проблемите пред Тубдиспансера си стоят. Ремонт не е правен. Това е инфекциозна болница. Трябва да се ремонтира всяка година. С мои връзки намерих нафта като подарък. Затова е приятно и топло“, призна доц. Ганчев.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Безплатен скрининг за туберкулоза правят в тубдиспансера

Коментари

Новини Варна