IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
12:43 | 13 декември 2018
Обновен: 02:57 | 25 април 2024

Варна получава парцела за новата Математическа гимназия

Постоянната комисия „Собственост и стопанство“ стартира процедурата

По материала работи: Борис Проданов
Варна получава парцела за новата Математическа гимназия

Съветниците от ПК „Собственост и стопанство“ дадоха съгласието си община Варна да започне процедура по безвъзмездно придобиване от държавата на имот, върху който да бъде изградена нова сграда на емблематичната Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Те гласуваха промени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2018 г., в която предстои да бъде включен парцелът. На ул. „Върба“№24 местната власт ще получи 14 164 кв.м. Плановете са те да се обединят със съседен парцел с площ 7760 кв. м., за да се осигурят близо 22 декара, необходими за строителство на нова сграда.

 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е притежател на имот с площ 28 168 кв. м, върху част от които е разположена сградата на Професионалната гимназия по електротехника. След проведена процедура по разделянето му, около половината от него ще бъде безвъзмездно придобито от община Варна за нуждите на строежа.

 

Построяването на нова сграда там ще сложи край на дългогодишните спорове за базата между Математическата гимназия и ОУ „Захари Стоянов“. Ще бъде решен и проблемът с двусменния режим на обучение в училищата в квартал „Чайка“. Строежът на новото училище ще се финансира със средства от държавния бюджет. По предварителни разчети проектът ще струва между 10 и 12 млн. лв.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: ОбС – Варна, даде старт на процедурите за нова сграда на Математическата гимназия

Коментари

Новини Варна