IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
08:31 | 17 декември 2018
Обновен: 18:03 | 9 март 2024

Откъде да си закупим е-винетка?

Презаверяването на хартиените не е задължително

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Дарик

От днес пускат в продажба новите електронни винетки, напомня Dnes.bg. Те ще влязат в сила от 1-ви януари догодина, а шофьорите ще могат да си купят електронна винетка по няколко начина - през специално направен сайт, чрез мобилно приложение, както и от терминали за самообслужване. 

500-те терминала ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на пътната мрежа, предимно в бензиностанциите. Терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави - гръцки, румънски, сръбски и турски.

Плащанията ще се извършват чрез дебитна и кредитна карта. Всеки, закупил винетка, ще може да провери на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна.

Всички шофьори, които имат хартиени винетки, валидни след 1-ви януари 2019 година, трябва да знаят, че подмяната на хартиена с електронна винетка не е задължителна, но е препоръчителна.

Ако шофьорите изберат да не заверяват електронно винетката си, трябва да оставят хартиения стикер върху предното стъкло.

Цените на винетките остават без промяна. За леките автомобили годишната е 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. За леките коли ще има нов вид винетка - уикенд, която ще струва 10 лв. Тя ще бъде валидна от обяд в петък до полунощ в неделя, предназначена е за хората, които пътуват сравнително рядко.


ИПИ: Непредвидените бюджетни разходи растат в предизборни години
 

Коментари

Новини Варна