IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
10:44 | 24 януари 2019
Обновен: 18:18 | 21 март 2024

Варна си взема за стопанисване минералните извори

Комисията по собственост реши кметът Иван Портних да ги поиска от екоминистерството

По материала работи: Борис Проданов
Варна си взема за стопанисване минералните извори

Минералните извори, които са изключителна държавна собственост, вече се предоставят за ползване на общините. В сила е закон, според който общините от Северното Черноморие могат да стопанисват този ценен природен ресурс. А до миналата година беше невъзможно община Варна самостоятелно да ползва изворите си, защото находището на минерални води №100 – район Североизточна България попадаше в обхвата на няколко области.

 

Но с Указ на Министерски съвет №171/2018 г. и допълнения в „Държавен вестник“ гореспоменатите находища са разделени на участъци, чийто обхват вече напълно съвпада с административните граници на общината. Така именно общините могат да стопанисват участъци от находищата на минерални води, а за морската столица се сформира участък „Варна – област Варна, община Варна“ от две находища - №100 и №101.

 

Така на комисията „Собственост и стопанство“ беше прието предложението на кмета Иван Портних това да стане факт. Решението е напълно навременно, защото до 31 януари т.г. кметът на община Варна трябва да подаде до министъра на околната среда и водите заявление за ползване на минералните извори. Положителният отговор на екоминистерството идва в рамките на 14 дни.

 

Иван Портних посочва в предложението си до общинските съветници, че перспективите за оползотворяване на ресурсите от минерални води в община Варна дават възможност за лечебно-профилактични, оздравителни, рекреационни, спортни и естетически СПА-процедури и услуги. Разширяват се възможностите за бутилиране на минерална вода и ползването и от гражданите и гостите на града. Геотермалното отопление на различни сгради със социално значение също е на дневен ред. Както и създаването на ВиК-инсталации с минерална вода.

 

Всичко това прави Варна още по-атрактивна туристическа дестинация и позволява удължаване на активния сезон. А природният продукт ще бъде и по-ефективно усвояван, посочва кметът.

 

По време на заседанието Марица Гърдева – председател на постоянната комисия „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ изказа мнението, че придобиването на минералните води ще е от голямо значение за развитието на туризма. Това ще помогне за утвърждаването на Варна като дестинация за четири сезона.

 

Прочетете още: Тръгва нова безплатна програма в помощ на диабетиците във Варна

Коментари

Новини Варна