IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
16:08 | 19 март 2019
Обновен: 14:44 | 25 април 2024

Брокери и клиенти се цакат при сделки с недвижими имоти

За скритите капани в сутрешния блок на тв „Черно море“ говори Добромир Ганев

По материала работи: Борис Проданов
Брокери и клиенти се цакат при сделки с недвижими имоти

КЗП погна нелоялните брокерски практики на пазара на недвижимости, а съдът размаха пръст на агенциите да уеднаквят изискванията си по договорите. За скритите капани при сделките в сутрешния блок на тв „Черно море“ говори Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

 

„Вече 25 г. няма регулация в бранша. При наличието на строги правила проблемите щяха да отсъстват. Инцидентите са 2 и не са с фирми, членове на нашата асоциация. В случаите е нямало посреднически договор с клиентите, а само клаузи за плащания в протокол за оглед. Имаме официално становище, според което отношенията фирма за недвижим имот – клиент се уточняват с договор, а протоколът за оглед удостоверява само конкретно събитие – именно оглед“, каза Добромир Ганев.

 

Според него има и некоректни клиенти, които се опитват да придобият собственост благодарение на информация и съдействие на компания за недвижим имот, заобикаляйки взаимоотношенията с фирмата, без съответните комисиони, чрез свързано лице.

 

„Институциите и съдът не трябва да гледат на нашия бизнес с лошо око. Ние също имаме нужда от защита, която да е равноправна на тази с потребителите. Регулацията в сектора е задължителна, за да се спазят правата и на клиентите, и на компанията“, изтъкна той.

 

99,9% от взаимоотношенията при американските сделки с недвижими имоти е чрез договор за изключителни права. Тази практика обаче често се „изражда“, защото все по-често отсъстват задължителни клаузи: срочност на договора (а не до продажба на имота), отвореност на офертата – предлагането й до всички играчи на пазара; необходим е и отчет на компанията до клиента – за интерес, огледи.

 

„Фирмите също трябва да печелят. Въпрос на морал е интересът на собственика да е над всичко. Така ще се повиши доверието, печели се респект на цял бранш. Не е възможно да се саморегулираме. В сдружението имаме етичен кодекс, но има компании, които не членуват и не спазват правилата“, посочи Добромир Ганев.

 

Той посочи, че фокусът на нормативната база не пада в сектора и затова е оставен без внимание.

 

ИВАН БАРБОВ

БОРИС ПРОДАНОВ

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (19.03.2019) - Кои са скритите капани при сделките с имоти?

Коментари

Марина найденова ( преди 2 години )
Къде са регламентирани дейностите на брокерите, които покриват комисионната от 3 %? Колко брокера са напълно осведомени за истинското състояние на имота обявен от тях за продажба? Тези въпроси са пряко свързани със задълженията на брокерите, нали? Има ли законово положение, че брокерите ( пример) са задължени да кажат на клиентите си, че почти половината от имотите по северното Черноморие са построени в свлачищни зони, и.т.н?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна