IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
12:49 | 16 април 2019
Обновен: 23:09 | 17 април 2024

US разрушител дойде по линия на партньорството ни с НАТО във Варна

Ескадреният миноносец „USS ROSS” е участвал в ракетния обстрел на военновъздушната база "Шайрат", откъдето е тръгнала химическата атака в Сирия

По материала работи: Слав Велев
US разрушител дойде по линия на партньорството ни с НАТО във Варна

 „USS ROSS” е на въоръжение във ВМС на САЩ от 1996 г.

 

На неофициално посещение във Варна е  ескадрения миноносец „USS ROSS” от състава на ВМС на САЩ. Целта на мисията ни е да укрепваме сътрудничеството с партньорите от НАТО, каза на пресконференция на борда на кораба неговият командир капитан II ранг Дейвид Коулс.

 

Във Варна той се срещна с командира на ВМС контраадмирал Митко Петев и със зам.кмета на община Варна Тодор Иванов. Капитан Коулс даде работен обяд за ръководството на ВМС, а по-късно моряците от неговия кораб играха футболни срещи с представители на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и на варненска гимназия.

 

„USS ROSS” е на въоръжение във ВМС на САЩ от 1996 г. и носи името на Доналд Рос, легендарно име в американския флот от Втората световна война, който единствен е успял да изведе кораба си невредим от японските бомбардировки в Пърл Харбър. Разрушителят разполага с 300 души екипаж, мощно оръдие за ПВО и съоръжения за изстрелване на ракети по цели във въздуха и водата. Предназначен е предимно за ракетна отбрана. Разполага и с площадка за хеликоптер. През 2017 г. е участвал в ракетния обстрел на военновъздушната база "Шайрат" в Хомс, откъдето е тръгнала химическата атака в Сирия. Тогава по нея са изстреляни били 59 крилати ракети "Томахоук" по нареждане на президента на САЩ.

 

Нашето богатство обаче е екипажът, бе категоричен капитан II ранг Коулс. За мен е удоволствие да бъда в България и съм много доволен от топлото посрещане във Варна, добави той.

 

„USS ROSS” идва за втори път във Варна.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна