България може да се възползва от прехода към нисковъглеродна икономика
Това заяви Юлиан Попов, старши политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация
Публикувана: 18 Jun 2019 | 8:34

Инвестициите в новата нисковъглеродна индустрия нарастват значително. Целият този бизнес обаче в момента е окупиран от Китай, защото той повярва в неговото развитие. България също е в изключително добра позиция да реагира на подобни инвестиционни възможности. Това каза Юлиан Попов, бивш министър на околната среда и старши политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
 

„Фирмите вече не просто трябва да правят финансови жертви, за да са в тон и крачка с нисковъглеродното развитие, а трябва да се възползват, защото иначе ще бъдат изтласкани от пазара“.
 

Попов посочи, че темата за климатичните промени отдавна е застъпена във финансовия свят, особено по отношение на дългосрочните инвестиции и пенсионните фондове.
 

„Важно е да отбележим, че когато става въпрос за климатични промени, говорим за управление на риск... Всичко е свързано с рискове, които се изчисляват с дадени проценти“.
 

Държавата трябва да мисли за това какви са тенденциите (включително технологичните), какви са климатичните рискове, както и вторичните такива, добави той.
 

„Промяната на климата е възприета глобално като основен риск. Тя обаче доведе до конструирането на нов пазар – този на въглеродните квоти, като се създаде една т.нар. глобална нова валута, която също трябва да бъде калкулирана при взимането на инвестиционни решения“.


Четете още:  До какви последици води глобалното затопляне?
 

Коментари ( 0 )