IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
13:56 | 24 юни 2019
Обновен: 06:50 | 15 април 2024

Варненчета изучиха магията и силата на билките (СНИМКИ)

Училище за лечебните растения се проведе в Музея по история на медицината

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Как точно се прави лечебен чай, за какво помагат билките, които ни дава природата – това научиха варненски деца в деня на лечебните растения. С богата образователна, културно-творческа и забавна програма бе отбелязан Еньовден в Музея по история на медицината във Варна. Импровизирано „Училище за билки“ събра ученици и професионалисти от факултета по фармация, които предадоха знанието за билките по Северното Черноморие – разпознаване, бране, съхранение, безопасна употреба и въздействие върху здравето. Организатор на събитието е Медицинският университет с подкрепата на фонд „Култура" на Община Варна.

 

„Еньовден е един от най-значимите празници в българския народен календар и семействата трябва отрано да направят всичко възможно да приобщят децата към природата - колкото може по-близо – каза доц. Илия Желев от Факултета по фармация в Медицински университет – Варна. За втора година провеждаме подобно училище и с радост забелязвам, че децата възприемат с интерес наученото. Опитваме се да покажем и на родителите им, че от детството е добре да запознаят малчуганите със свойствата на билките – коя за какво помага. Огромното количество информация в Интернет не предполага задължително адекватна оценка на индивида. Билките помага за лечение на неостри състояния и предците ни са ги използвали от векове. За тях трябва да знаем, че действието им не е като при лекарствата. Ако ни боли глава например, отиваме в аптеката и си купуваме хапче. Знаем, че то ще подейства веднага. Билката обаче  действа в по-отложен период във времето. През лятото вместо чайове, могат да се ползват студени извлеци. Не бива да забравяме, че подправките, които ползваме на ястията си също са билки и макар в по-малко количество, те също ни въздействат и лекуват“ – допълни доц. Желев.

 

По време на училището, децата научиха, че билка не се къса с ръка, а се подрязва с ножичка, за да не се изтръгне корена ѝ. Растението трябва да е около 20-25 см.След набирането, се връзва на стръкче и се изсушава бавно надолу с цвета. Освен свойствата на отделните билки, малчуганите научиха и как се приготвя чай, че се приготвя в порцеланов или стъклен съд и се запарва, за да се извлекат полезните свойства на билките. Освен знанията и наградите, които получиха, малките варненчета се забавляваха и с апликации, които с ръцете си изготвиха от билки.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Четете още: Под венец от билки минаха малки и големи във Владиславово (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна