IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
21:12 | 16 август 2019
Обновен: 21:36 | 10 април 2024

Тръстиковият кораб за експедицията АБОРА ІV отплава днес от Варна (СНИМКИ)

По материала работи: Слав Велев
Тръстиковият кораб за експедицията АБОРА ІV отплава днес от Варна (СНИМКИ)

 

Международната морска експедиция АБОРА IV отплава днес  от кея на яхтклуб "Кап. Георги Георгиев – Порт Варна". Представител на България в състава на експедицията ще е варненският археолог Теодор Роков. Корабът ще плава в участъка от Варна до о. Лемнос.

 

 

Екипажът се качи на борда на тръстикова реплика на древноегипетския кораб днес. В експедицията АБОРА IV се включват 12 души от България, Русия, САЩ, Турция и Гърция. Нейната цел е да изследват морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха. Нещо повече – това е пряко доказателство за евентуалното участие на древните траки в строежа на египетските пирамиди. Корабът за експедицията беше изплетен край Белослав от двама боливийски индианци с тръстика от езерото Титикака.

 

Кметът на Варна Иван Портних лично изпрати участниците в морското пътешествие. Той им подари икона на Богородица, знамето на Варна и тефтер с дървена подвързия за да водят корабен дневник.

 

Начинанието е организирано от германския изследовател и експериментатор д-р Доминик Гьорлитц. В основата му стои сведението на Херодот, че египтяни са преминали през земите на древна Тракия и Скития и са основали царство Колхида (дн. Грузия). Експедиция АБОРА IV има за основна цел да изследва морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха. Д-р Доминик Гьорлитц до момента има реализирани три експедиции. АБОРА I през 1999 г. от остров Сардиния през Корсика до устието на р. Елба. АБОРА II през 2002 г. от остров Кипър през Ливан до бреговете на Египет. АБОРА III през 2007 г. от бреговете на Северна Америка (Ню Йорк) до Азорските острови.

 

Другата основна цел на експедиция АБОРА IV има социален характер. Това плаване е посветено на 50-ата годишнина от експедицията с тръстиков кораб РА I на Тур Хейердал. Едновременно с това организаторът на експедицията Доминик Гьорлитц си е поставил амбициозната задача да докаже, че представители на различни държави и култури, някои от които в момента са политически и идеологически противопоставени, могат да работят заедно и да съжителстват нормално на едно място. Екипажът се събра за първи път на тренировъчен лагер на брега на езерото Гейзелталзе в Германия. От 11 до 17 май миналата година членовете на бъдещата експедиция се обучаваха на умален модел на кораба "Дилмун“ в спецификите на неговото управление.

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна