Длъжниците в черен списък: 5 години без кредит
За необслужвани кредити вече се смятат вземанията, по които има просрочие, без значение колко дълъг е периодът на забавяне на плащането
Публикувана: 20 Aug 2019 | 9:58

При теглене на заем след 30 юни тази година  и просрочване или неплащане на вноските по него, автоматично ще се получава  най-висок рисков профил. Влизането в "черния списък" означава, че ако някой поиска да изтегли нов заем, ще бъде одобрен много по-трудно и няма да може да получи преференциални лихви.
 

За необслужвани кредити вече се смятат вземанията, по които има просрочие, без значение колко дълъг е периодът на забавяне на плащането.
 

Кредитите на длъжници, които са редовни в плащанията, но финансовото им състояние се е влошило, също ще попаднат в тази група.
 

"На всеки 15 дни финансовата институция, от която е човек е ползвал кредит, дава репорт как обслужвате кредита си и само за едно провинение влизате в черен списък", каза в "България сутрин" кредитният консултант Тихомир Тошев. 


По думите му, ако сте постоянно със забавяне или не плащате системно (след напомняне), в следващите 5 години няма шанс да получите кредит. При едно провинение, което не е толкова тежко, новата банка вероятно ще ви отпусне кредит. Всичко се решава в рисковите звена на финансовите институции.


"Препоръчвам да не допускате повече от 1-2 забавяния на вноска", каза още кредитният консултант пред Bulgaria ON AIR


Събеседникът в студиото посочи, че има ръст при всички сегменти на кредитирането у нас - за ремонти, за автомобили, но почти няма случай на теглене на пари за почивка. За ремонти теглим около 12 хил. лв.


"До голяма степен хората сега са много разумни. В последните 3 години лошите кредити са под 2%", обясни още Тошев. 


И допълни, че част от банките са намалили още лихвите по кредитите, но се очаква те да се задържат на тези нива. В топ 3 сме на най-ниските лихви при потребителските кредити.


Четете още: До 10 хил. лв. ще е глобата за аптеки извън системата за верификация

Коментари ( 0 )