IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
17:06 | 23 август 2019
Обновен: 11:09 | 15 април 2024

Дете от Варна се разболя от морбили

Регистрирани са 16 случаи на ухапани от кърлежи

По материала работи: Пламен Янков
Дете от Варна се разболя от морбили

За дете, разболяло се от морбили съобщиха от РЗИ-Варна. Това е вторият случай на заболяването за област Варна. Болестта е потвърдена от Националната референтна лаборатория – „Морбили, паротит и рубеола” – гр.София. Детето посещава детско заведение. Предприети са противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на  заболяването.

 

От въздушно - капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 29 лица срещу 28 за предходната седмица, представени от: 23 случая на варицела, 2 бр. скарлатина, 3 вирусни менингита.


Броят на регистрираните остри респираторни заболявания ( ОРЗ) и грип е почти трикратно завишен в сравнение с предходната седмица - 101 остри респираторни заболявания и 5 случаи на грип срещу 38 случая на ОРЗ от предходната седмица. Регистрирани са 21 случая на усложнения от грип и ОРЗ – 14 бронхита и 7 пневмонии.


В имунизационният кабинет през отчетния период са преминали общо 43 лица. Проведени са 27 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 6 лица.


В кабинета за анонимно и безплатно консултиране за СПИН (КАБКИС) са преминали и изследвани 16 лица. Регистрирани са 16 случаи на ухапани от кърлежи.

 

Регистрирани са 1 случай на Марсилска треска, 1 случай на Лаймска болест, 1 трихоцефалоза и 3 ламблиози. Извършени са 52 епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести (ОЗБ).

 

Черно море

Коментари

Новини Варна