Новата учебна година чука на вратата, търсят се 1000 учители
Няма повод за притеснение, твърди Ваня Кастрева
Публикувана: 23 Aug 2019 | 9:50

На прага на новата учебна година близо 1000 са обявените свободни работни места за учители в трите най-големи града в страната – София, Пловдив и Варна. 
 

"В столицата към момента те са над 600. Това обаче в никакъв случай не бива да бъде повод за притеснение, тъй като тенденцията е съизмерима с тази от последните няколко години. Предимно се търсят определена група педагогически специалисти - начални учители, детски учители, преподаватели по чужди езици, информатика, математика", коментира в студиото на "България сутрин" началникът на регионалното управление по образование в София - Ваня Кастрева.


В Пловдив свободните работни места за учители са близо 300, а във Варна – над 110.


По думите ѝ в София това е така, тъй като столицата се разраства непрекъснато и за радост учениците също се увеличават.


"Всеки директор е задължен да обезпечи учебния процес, осигурявайки преподаватели", допълни тя.


Пред Bulgaria ON AIR Ваня Кастрева отбеляза още, че в по-крайните квартали на София по-трудно се намират учители, тъй като проблемите там са съпоставими с тези в малките населени места, а именно - по-малко хора отговарят на изискванията за тази длъжност. Транспортните проблеми също не били за пренебрегване.
 


Незаети педагогически позиции са обявени на интернет страниците и на останалите регионални управления по образованието в страната.


Още по темата: Над 110 учители не достигат за новата учебна година във Варна
 

Коментари ( 0 )