IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
19:35 | 25 август 2019
Обновен: 23:10 | 9 април 2024

7 мита за модерното робство

Какво представлява то и какви са заблудите ни за него?

По материала работи: Слав Велев
7 мита за модерното робство

Най-голям брой съвременни роби има в Индия - 8 милиона души. Следват Китай (3,86 милиона), Пакистан (3,19 милиона) и Северна Корея (2,64 милиона). Тези хора са принудени да работят във фабрики и ферми, да проституират, да просят или да сключват брак против волята си. Ето кои са митовете относно робството, което съществува и през 21 в., без обаче да е дефинирано в закона.

 

Мит 1: Робството принадлежи на миналото

 

Това не е така. Модерното робство се отнася до ситуациите, в които хората са принудени да работят или да сключат брак против волята си. Те не могат да откажат или да напуснат, защото срещат заплахи, насилие или измами. Примери за това са трафикът на хора и принудителният домашен труд. Всичко това обаче не остава незабелязано и с общи усилия на правителствата и на различни активисти по света може да бъде прекратено.

 

Мит 2: Малко са жертвите на принудителния труд

 

Днес има много повече хора в робство, отколкото преди. През 2016 г. има 40 милиона души по света, които са жертви на „модерно робство“. От тях 25 милиона извършват принудителен труд, а 15 милиона са заставени да сключат нежелан брак.

 

Мит 3: Принудителен труд има само в развиващите се страни.

 

Принудителен труд има във всяка една страна по света. Повече от милион и половина души работят в условия на робски труд в Европа, Северна Америка, Австралия и Япония.

 

Мит 4: Повечето случаи на принудителен труд представляват трафик на хора с цел проституция.

 

Повечето модерни роби работят в индустрии като агрикултура, риболов, строителство, производство, домашна работа.

 

Мит 5: От принудителен труд не се печелят много пари.

 

Изследване на Международната организация на труда показва, че годишната печалба от принудителен труд надвишава 150 милиарда щатски долара.

 

Мит 6: Принудителният труд не ме засяга.

 

Дори да не сте жертва на принудителен труд, той ще ви засегне. Например бизнесът губи от нелоялната конкуренция, а държавите от данъците, които не се внасят.

 

Мит 7: Повечето от парите от принудителен труд се изкарват в развиващите се държави.

Годишните печалби на човек, жертва на принудителен труд, са много по-високи в развитите икономики и в ЕС, отколкото в другите части на света.

https://vesti.bg

 

Четете още: Бенямин Нетаняху: Израел няма да се колебае да действа срещу "иранската агресия"

Коментари

Новини Варна