Над 12 хиляди винетки са прехвърлени след смяна на регистрационния номер
Заявление за промяна се подава в централното управление или в областните пътни управления на Агенция "Пътна инфраструктура", посочват от Националното тол управление
Публикувана: 11 Sep 2019 | 8:38

От началото на 2019 г. над 12 000 електронни винетки са прехвърлени на автомобили заради пререгистрация на превозните средства. Съгласно Закона за пътищата винетката, издавана на регистрационен номер, следва автомобила и при смяна на регистрационните табели тя се прехвърля на новия номер от Националното тол управление, съобщи пресцентърът на ведомството.
 

От там напомнят, че при промяна на регистрационния номер на автомобила собственикът или ползвателят му трябва да подаде заявление в централното управление или в областните пътни управления на Агенция "Пътна инфраструктура" или на електронния адрес info@bgtoll.bg в рамките на три работни дни. Образец на заявлението може да бъде изтеглен от сайта www.bgtoll.bg (в менюто "За нас"/"Заявления").
 

В него се посочва номерът на рамата, идентификационният номер на електронната винетка, както и старият и новият регистрационен номер на автомобила. Към заявлението трябва да се приложи свидетелство за регистрация на автомобила (стария голям талон), а ако заявителят не разполага с него, е нужно да представи един от следните документи: договор за покупко-продажба с нотариална заверка, застраховка "Гражданска отговорност", талон за преминат технически преглед или удостоверение от "Пътна полиция".
 

За да има обратна връзка за извършеното прехвърляне препоръчително е заявителят да посочи електронен адрес и/или актуален телефонен номер. Прехвърлените електронни винетки заради пререгистрация на превозното средство не могат да бъдат проверени от бутона "Проверка на винетка" на сайта www.bgtoll.bg.
 

От Националното тол управление поясняват, че прехвърляне на електронни винетки е позволено само заради смяна на регистрационните номера на автомобила, но корекции заради грешно въведени данни не се допускат.
 

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква - "О". В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат.
 

При покупка на електронна винетка, независимо дали през интернет или на каса, отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност, е на собственика или ползвателя му.
 

Управлението приканва потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях информация преди да потвърдят финалното плащане.
 

Електронната система за събиране на пътни такси позволява покупката само на една винетка за един автомобил за даден период от време. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.
 

При установено нарушение специализираните мобилни екипи на Националното тол управление предлагат на водача да заплати компенсаторна такса, за да може да довърши спокойно пътуването си до 23,59 часа на същия ден. Тя е: 70 лева за автомобил с обща технически допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона, 125 лева - за превозни средства с обща технически допустима максимална маса повече от 3,5 и по-малко от 12 тона, и 175 лева - за тировете над 12 тона. Тя може да бъде платена само през POS терминали на място при мобилните екипи.
 

Ако водачът откаже да плати на място компенсаторна такса и оспори нарушението, му се съставя акт за установяване на административно нарушение. За да продължи пътя си в този случай, трябва да плати стойността на най-евтината винетка за съответната категория автомобили - уикенд винетка за леките коли и седмична винетка за тежкотоварните автомобили. Плащането отново е само с дебитна или кредитна карта. Той ще трябва да заплати компенсаторната такса в рамките на 14 дни. Тогава това може да стане и по банков път или в брой на касите на Easy Pay.
 

Ако в 14-дневния срок не постъпи плащане, влиза в сила наказателно постановление, в резултат на което водачът на пътното превозно средство дължи глоба - за леките автомобили тя е 300 лева, а за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е 1800 лв. Ако нарушителят плати компенсаторната такса при установяване на нарушението или в срок от 14 дни от съставяне на акта за установяване на административно нарушение, то той се освобождава от административнонаказателна отговорност и не му се налага глоба.

Коментари ( 0 )