IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
12:24 | 22 септември 2019
Обновен: 23:28 | 25 април 2024

Варна отбеляза 111 години от Независимостта (СНИМКИ)

Голямо хоро се изви на площад „Независимост“ по случай 22 септември

По материала работи: Пламен Янков
Варна отбеляза 111 години от Независимостта (СНИМКИ)

С тържествено издигане на националното знаме и молебен, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, във Варна бяха отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта на България.
 

На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява Независимостта на България и се провъзгласява за цар на Царство България. Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г. Днес на пл. "Независимост" във Варна, празникът по традиция завърши с тържествен военен марш и българско хоро.


В 18,30 ч. на входа на Морската градина ще се проведе концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България. Организатори на събитията са Община Варна, съвместно с Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.


Снимки: Пламен Гутинов

 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Коментари

Новини Варна