IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
08:28 | 2 декември 2019
Обновен: 00:56 | 23 април 2024

Инсулти удариха 11 000 души, инфаркти покосиха 10 000 нашенци само за 1 година

България остава една от страните лидери по висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания

По материала работи: Слав Велев
Инсулти удариха 11 000 души, инфаркти покосиха 10 000 нашенци само за 1 година

Инсулти удариха 11 000 души, инфаркти покосиха 10 000 нашенци само за 1 г. В последните няколко години имаме категорични данни увеличаване на тези състояния и смъртността от тях. Това съобщи професор Иво Петров, председател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия, при откриването на Международния конгрес по ендоваскуларна терапия, който се проведе през уикенда.

 

"Инсултите са малко повече, това е някаква българска специфична особеност. В Европа е точно обратното. Обикновено инфарктите са малко повече от инсултите, но вероятно става въпрос за начин на живот и липса на профилактика отбеляза проф. Петров.

 

По думите му, откакто България се включи в европейската инициатива Stand for life ("Стент за живот"), за последните 5 години вътреболничната смъртност от остър миокарден инфаркт е намаляла три пъти,  пише monitor.bg.

 

Въпреки това обаче България остава една от страните – лидери по висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания. По думите на проф. Иво Петров висока е смъртността от тях и в САЩ.

 

Профилактиката, ранното диагностициране и лечението на сърдечносъдовите заболявания трябва да бъде мисия не само на лекарите и на лекарското съсловие, но и също така и на институциите и на държавата, посочи специалистът.

 

Недоспиването може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и други сърдечни и мозъчни увреждания. Това пък показва широкомащабно световно проучване.

 

В рамките на 10-годишното изследване били регистрирани малко повече от 130 000 инфаркта, инсулта, сърдечни или мозъчни увреждания. В сравнение с хората, които нямат симптоми на безсъние, сблъскалите се с този проблем участници в проучването били с 18 процента по-голям риск да бъдат засегнати от въпросните увреждания.

 

Мозъчният инсулт е социално значимо и широко разпространено остро и спешно състояние. В света всеки 7-и човек е засегнат от него. Напредъкът в медицината и неврологията позволяват голяма част от тях да бъдат лекувани успешно, като след такъв инцидент хората се възстановяват и могат да се възвърнат към нормалния си начин на живот.

 

 

Коментари

Новини Варна