IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
11:59 | 6 януари 2020
Обновен: 10:26 | 20 април 2024

27-годишният Александър Николов извади кръста на Богоявление във Варна (СНИМКИ)

Плувецът успешно скача за трети път, пожела много здраве на всички

По материала работи: Борис Проданов
27-годишният Александър Николов извади кръста на Богоявление във Варна (СНИМКИ)

Снимки Пламен Гутинов

27-годишният Александър Николов извади кръста на Богоявление във Варна. Ритуалът е вид спасяване на символа на вярата и благоденствието и се извършва по традиция на Първа буна в морската столица.  

 

Младият мъж се занимава с плуване от 20 г. в ПСК "Черно море" и успешно скача за светинята за трети път. Александър Николов е елитен български плувец, който участва на световното през 2017 г. като състезател на ПСК "Черно море".

 

 

„Кръстът отива при този, който има най-голяма нужда от него, каза Александър Николов веднага след като излезе от морето с кръста. Винаги съм вярвал, че този, който има най-голяма нужда да хване кръста, той го хваща и тази година имах такова усещане, че ще успея. На първо място пожелавам здраве на всички и успешна година и да се случват само хубави работи", допълни Александър. Той работи като IT  консултант, но от 20 години се занимава професионално с плуване. Първият път, когато се престрашил, се събрали приятели след тренировка и решил да опита. Победителят получи и плакет от кмета на Варна Иван Портних.

Най-малкия участник в надпреварата е 12-годишният Максим, който целуна кръста за здраве и късмет.  В битката за Богоявленския кръст участваха 65 плувци. И тази година, за 20 пореден път, сред тях беше Васил Тепеделенев, който навърши 80 години, но продържава да участва в ритуала.

 

Ели Маринова

 

 

 

Вижте още: 

 

Варна тържествено отбеляза 172 години от рождението на Христо Ботев (СНИМКИ)

 

С литургия в Катедралния храм започна отбелязването на Богоявление във Варна (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна