IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
16:19 | 5 септември 2015
Обновен: 23:24 | 10 април 2024

Смартфонът знае кога и колко ви е скучно

Тестовете са показали, че алгоритъмът преценява правилно нивото на скука в 83% от случаите

По материала работи: Пламен Янков
Смартфонът знае кога и колко ви е скучно

Дългоочакваната среща не върви според очакванията и не ви е особено интересно? Или пък трябва да чакате дълго време на опашка или докато дойде време за качване в самолета? Вашият смартфон може да знае кога и колко ви е скучно, съобщава онлайн изданието Engadget.

 

Специалисти от лабораторията за проучвания и разработки на Telefonica в Барселона са разработили алгоритъм, който може да извършва този анализ. Той взима под внимание няколко фактора, включително часа, колко време е минало от последното взаимодействие с телефона, какво е било то. Тестовете са показали, че алгоритъмът преценява правилно нивото на скука в 83% от случаите.

 

Какви са ползите от това? Учените са направили приложение, което да се използва от алгоритъма и да предлага на потребителя нещо, което може да му е интересно. Например линк към статия в интернет. И тук тестовете са показали, че потребителите, на които им е скучно, много по-често посещават линка, отколкото тези, които не се чувстват отегчени. Алгоритъмът може да стане основа за нова платформа за препоръки на базата на подходящия момент, когато потребител би проявил по-голямо внимание и интерес.

 

За сега обаче има още доста работа по разработката. Специалистите искат да повишат нейната прецизност още повече. След това да направят така, че приложението да може да подбира още по-подходящи за съответния потребител препоръки.

 

 

 

Коментари

Новини Варна