IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:35 | 8 септември 2015
Обновен: 20:03 | 25 април 2024

Рецепта на деня: Царицата на царските трушии

Камбите ни предпазват от инфаркт и рак

По материала работи: Златина Добрева
Рецепта на деня: Царицата на царските трушии

Това не е шега. Камбите съдържат витамин В6 и фолиева киселина, които са много ефективни в редуциране на високите нива на хомоцистеина, причинител на увреждания на кръвоносните съдове, което се асоциира с увеличен риск от  сърдечен удар или инфаркт. Червените камби са една от малкото храни, съдържащи ликопен, чиито прием е свързан с редуциране на риска от рак на простатата, на маточната шийка, пикочния мехур и панкреаса. Освен всичко това те са изключително вкусно мезе за всяка празнична трапеза.


Необходими продукти:

8 кг червени месести камби
2 глави карфиол
1 кг моркови
3-4 гл. целина с листата
4-5 гл. чесън
оцет
черен пипер на зърна
дафинов лист
2 ч. чаши сол
3 ч. чаши захар
10 аспирина


Начин на приготвяне:

Камбите се нарязват на парченца, като за една хапка, поръсват се и се объркват със сместа от солта и захарта.
Престояват не повече от 3 часа. Отцеждат се.
Карфиолът се накъсва на розички. Морковите се нарязват на кръгчета. Главите целина се нарязват на кубчета, листата се накъсват, като стръковете се оставят отделно, за да се използват като венец върху цялата туршия.
Целта е парченцата от туршията да са с големината на нормална хапка, за да не се налага туршията да се реже допълнително.
Туршията се реди с притискване (натъпкване), като най-отгоре поставяме венецът от стръковете целина, от лозови пръчки или вишневи клонки.
Туршията се залива със студена саламура от 7 части от отделения сок, 7 части оцет и десетте аспирина, по възможност счукани.
Ако сокът не е достатъчен, се прави смес от равни части вода и оцет и се долива.

Не се стерилизира и е изключително трайна.
Преди сервиране се полива с олио.

 

Коментари

Новини Варна