IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
22:01 | 27 ноември 2015
Обновен: 06:18 | 24 април 2024

Ротавируси – какво трябва да знаем за тях?

Над 90% от децата прекарват инфекцията под някаква форма

По материала работи: Слав Велев
Ротавируси – какво трябва да знаем за тях?

Ротавирусите са широко разпространени. Те са устойчиви във външната среда и заразяването с тях е сравнително лесно. Дори само 10 вирусни частици са достатъчни за предизвикване на инфекциозен процес. Това обяснява социалната значимост на ротавирусните гастроентерити. Над 90% от децата прекарват инфекцията под някаква форма, информира puls.bg.
 

Кои боледуват?

Ротавирусният гастроентерит засяга деца от 6-месечна до 5-годишна възраст. Почти всяко дете прекарва инфекцията в този възрастов интервал. Новородените и най-малките кърмачета имат естествена защита срещу инфекцията, поради предаването на майчини антитела по време на вътреутробното развитие на детето.
 

Как става предаването на инфекцията?

Чрез замърсени храни, води, повърхности и предмети. Милиони вирусни частици се отделят с изпражненията на болни и заразоносители. Заразяването се осъществява при неспазване на правилата за лична хигиена. Пиковете на заболеваемост са през есенно-зимния период, когато децата прекарват повече време в затворени помещения, бидейки в тесен контакт с болни и заразоносители.
 

Как протича инфекцията?

Започва остро с диария, усилена перисталтика (куркане на червата) и повръщане. Болките в коремната област са слаби. Продължителността на заболяването е около 5 дни.
 

Къде е опасността при ротавирусните гастроентерити?

Диарията и повръщането дехидратират детския организъм. Само при малка част от боледуващите обаче, загубите на течности са толкова големи, че налагат болнично лечение. Мнозинството от случаите на ротавирусен гастроентерит не протичат в тежката форма на заболяването.
 

Поведение при ротавирусна инфекция

След диагностициране на заболяването от лекар специалист, лечението на преобладаващите леки форми е с орална рехидратираща терапия. Тя се провежда със специални разтвори, приемани през устата и продавани в готова форма в аптеките и не изисква постъпване в болнично заведение.

При тежките форми на ротавирусна инфекция рехидратиращата терапия се провежда с венозни вливания в болнична обстановка. Независимо от тежестта на инфекцията, ранното захранване на децата е абсолютно наложително. В борбата с диарийния синдром се използва медикаментa racecadotril (Hidrasec).
Как да предпазим детето от ротавирусна инфекция?

Обща мярка за предпазване от инфекцията е спазването на лична и обществена хигиена. Редовно трябва да се мият ръцете, храните и повърхностите. Въпреки това, фактът, че над 90% от децата прекарват инфекцията, показва, че тези мерки не са достатъчни за ограничаване на заболяването.
 
Диагнозата ротавирусен гастроентерит не трябва да предизвиква паника, понеже малка част от заразени прекарват заболяването в тежката му форма. Над 3 милиона са европейските деца, които ежегодно се регистрират с инфекцията.
 

Ваксини

За предпазване на децата от тежката форма на ротавирусната инфекция са създадени ваксини. Целта на ваксината не е да не се преболедува въобще, а да се прекара заболяването в субклиничната му лека форма.
 
Ротавирусните ваксини са включени към препоръчителните имунизации в България. Приемат се през устата. Първата доза се прилага между 6-тата и 12-тата седмица. Втората - не по-рано от 4 седмици след първата. Не са взаимозаменяеми ваксините на различните фармацевтични фирми.

 

 

Коментари

Новини Варна