IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
12:08 | 22 юни 2016
Обновен: 04:16 | 1 май 2024

Карлови Вари - СПАсение за тялото и душата

Крайбрежните градове по света

По материала работи: Борис Проданов
Карлови Вари - СПАсение за тялото и душата

Карлови Вари е известен СПА град, който разполага с 13 основни горещи минерални извора и около 300 по-малки. Градът носи името на Карл IV – крал на Бохемия и император на Свещената Римска империя. По време на лов в местните гори през 1350 г. той случайно се натъква на горещ минерален извор и решава да основе там град. Постепенно, привлечени от чудотворния ефект на лековитите води, богати фамилии издигат в Карлови Вари луксозните си жилища. Сега населението е под 60 000 души, а туристите – в много пъти повече.

 

НА ПЛАЖ НА МОСТА край реката. Защо не?


Популярен по света като атрактивна СПА дестинация,

през 1583 г. Карлови Вари става жертва на наводнение, а през 1604 г. пожар изпепелява 99 от всичките 102 сгради. Благодарение на разположението и славата си, градът бързо се възстановява. И въпреки 30-годишната война, която се води в Европа, продължава да реализира плановете си за балнеологично, архитектурно и културно разрастване.

МОСТОВЕТЕ НА КАРЛОВИ ВАРИ са запазена марка. Покрай тях целогодишно кипи живот.

 

В началото на XVIII в. са построени

първият обществен СПА център и църквата “Св. Мария Магдалена”. Постепенно Карлови Вари добива архитектурно излъчване в стил арт нуво (“игра с формите”). През 1870 г. е завършена железопътната линия между съседния град Егер и чешката столица Прага, което води още туристи.

 

ПРАЗНИК В КАРЛОВИ ВАРИ: фойерверките край реките забавляват хиляди туристи.

 

Сред гостите са и немалко световни личности,

сред които Бетовен, Моцарт, Паганини, Шопен, Гогол, Фройд, Франц Йозеф I, Петър Велики. Двете световни войни се отразяват пагубно върху развитието на живота и туризма в Карлови Вари. През 1948 г. всички извори и прилежащите им лечебни бази биват национализирани и до падането на комунистическия режим посетителите на Карлови Вари са предимно съветски граждани. Едва след 1989 г. западните туристи отново започват да ходят на СПА по чешки и днес курортът е по-проспериращ от всякога.


Статутът на най-голям и популярен СПА център

в Централна Чехия се дължи на горещите минерални извори (около 200). Доказано е, че водата на 12 от тях може да се пие с лечебна цел. Най-топлият извор е Вридло с температура 73 градуса по Целзий (извираща от дълбочина 3000 м), а средната температура на останалите е 40 градуса. Карлови Вари е идеалното място за практикуване на здравен и СПА туризъм.

СВЕТЛИНИ от нощния град.

 

Магията на Карлови Вари

се крие в романтичните планини, осеяни с ароматни гори, в пътеките, разкриващи живописни панорамни гледки, в многобройните фестивали (от 1946 г. се провежда Международен филмов фестивал) и концерти, в производството на традиционните за града ликьор (“Бехеровка”), кристал, порцелан и минерална вода (“Матони”) и, разбира се, в архитектурните шедьоври, приютили многобройните минерални извори.

 

ПОЧТИ ИДИЛИЧНА КАРТИНА на градска среда и уют, в който основна роля играят уникалните минерални извори.

 

И нашата Варна има прастара история

от римско време, културен живот с престижни международни фестивали с традиции, прекрасни природни дадености, излаз на море и лековити минерални извори, които, за жалост, някак са останали в сянка. Успехът на Карлови Вари е сигурен знак и надежда, че морската ни столица има още много да се развива и придобива все по-голяма популярност като туристическа и културна дестинация.

 

Коментари

Новини Варна