IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
11:17 | 6 юли 2016
Обновен: 06:19 | 2 май 2024

Окланд – столица на платна и вулкани

Крайбрежните градове на света

По материала работи: Борис Проданов
Окланд – столица на платна и вулкани

Уважаеми читатели, продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с класация от Топ 25 на тези дестинации, обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Тя определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на рейтинга са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове.

 

НЕ СЛУЧАЙНО ЕДНО ОТ ИМЕНАТА на Окланд е “Град на ветрилата”. А кулата Sky Tower е неговата запазена марка.

 

ЛЮБИТЕЛИ НА АДРЕНАЛИНА използват емблематичната Sky Tower за ефектни скокове на фона на яхтите.


След сравняване на цените става ясно колко ще струват например чифт дънки, бутилка вода, пътуване с такси или билет в киното във всеки един град. Отчетени са туристическите програми, които предлагат уникално преживяване на пътешествениците. На първо място е новозеландският град Окланд.

 

ПАРТИ НА БРЕГА на Окланд. Хиляди прекарват добре свободното си време в социализираната зона на пристанището.

 

Оценени по достойнство са пясъчните плажове

на Окланд и Галерията за изкуство, в която се съхраняват повече от 15 000 произведения на изкуството. Освен това градът се намира на място, което е недалеч от мястото, където е сниман филмът "Властелинът на пръстените" в мистичната Средна земя. Окланд е място, през което минават различни удобни маршрути, достигащи до тропически гори и термални извори.  Стойността на кошницата на стоките и услугите  за туриста е $79,39.

НОВА ГОДИНА на новозеландския бряг.

 

Окланд е най-големият град

в Нова Зеландия с население над 1 млн. души. Познат е като “Града на платната“ заради големия брой яхти, които красят пристанището Waimeata и залива Hauraki. Окланд би могъл да бъде познат и като „Града на вулканите“, тъй като голяма част от пейзажите му се дължат на факта, че е построен върху Окландското вулканично поле, което се състои от около 48 вулкана. Всички вулкани са заспали, но вулканичното поле като цяло не дреме. На езика на маорите се нарича “Тамаки-Макау-Рау“ – “Девицата със стоте обожатели“. Градът си е спечелил това име, тъй като районът, в който е разположен, е бил желан от много племена.

 

СНИМКА ОТ 60-ТЕ ГОДИНИ на миналия век. Туристите са “окупирали” плажовете на Окланд.


Голямо е културното разнообразие на града

Често различните етнически групи организират свои фестивали и спортни състезания. В Окланд има какво да се види, като малка част от забележителностите, които биха представлявали интерес за туристите, са Auckland War Memorial Museum (който въпреки името си не е посветен на войната, а и е най-добрият в Нова Зеландия), Sky Tower, хълмовете Waitakere и откритият битпазар Otara Flea Market.

 

И В НАШИ ДНИ плажовете са запазена марка на новозеландския град.


    
Пътуването Окланд няма да бъде завършено,

ако се пропусне Маунт Еден. Името му на маорски език е Maungawhau (Планината на дървото Whau). Това е най-високата естествена точка на Окланд, от която ще се насладите на прекрасни гледки. От върха на планината най-добре ще оцените факта, че Окланд се намира върху провлак и почти във всяка посока ще видите водни площи. Преди да се отнесете в мечти покрай гледката, вижте какво се крие и в кратера – земята е все още леко утъпкана, тъй като дълги години мястото било заселено от маорите и осигурявало тяхната прехрана.

 

МАУНТ ЕДЕН (MOUNT EDEN) припомня за вулканичната слава на района. По кратера зеленината е покрила всичко.

 

Коментари

Новини Варна