IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
10:40 | 27 юли 2016
Обновен: 21:29 | 27 март 2024

Копенхаген – градът на Малката русалка е най-мечтаният на планетата

Близо 1,3 млн. туристи го посещават всяка година

По материала работи: Пламен Янков
Копенхаген – градът на Малката русалка е най-мечтаният на планетата

Уважаеми читатели, продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с град №4 от класацията от Топ 25 на тези дестинации. Те са обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на рейтинга са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. Както вече знаете, на трета позиция е Ванкувър, на втора – Барселона, а лидер е Окланд (Нова Зеландия).

 

На 4-то място е датската столица Копенхаген,

 

където ви очаква изобилие от мостове и пешеходни улици. Туристите идват в този град заради архитектурата и изисканата кухня. Кошницата на стоките и услугите за туристите е най-скъпа – $119,08. Градът е разположен на източния бряг на остров Шеланд и частично на остров Амагер. Копенхаген е модерен метрополис, запазил очарованието на отминали години. Близо 2 млн. души живеят в цялата метрополитна зона на Копенхаген, като градът се разпростира на площ 455,61 кв. км. През 2008 г. столицата на най-старата европейска монархия беше официално обявена за най-доброто място за живеене в света. И е в списъка на десетте най-мечтани градове в света. Разстоянията в центъра на града са къси, това позволява да се стигне до повечето забележителности пеша.

 

Символ на града е Малката русалка

 

от едноименната приказка на Х. К. Андерсен. Интерес представляват замъкът “Розенборг”, Площадът на кметството, Дворецът на принцовете, музеят “Ню Карлсберг”, резиденцията на кралицата “Амалиенборг”, дворецът “Кристиансборг”, паркът “Баккен”, увеселителният парк “Тиволи”, статуята на Малката русалка, Мраморната църква, Операта, фонтанът “Гефион”, мостът “Йоресунд”.

 

Близо 1,3 млн. туристи посещават

 

красивия Копенхаген, а това число на гостите поставя града сред челните места на най-популярните дестинации в Северна Европа. Първото писмено сведение за Копенхаген идва от ХІ век. Историята на града започва от малко рибарско селце, което в течение на няколко века коренно сменя облика си и се превръща в най-важния център на Датската империя. Едва през ХV век обаче Копенхаген е официално обявен за нейна столица. По време на управлението на Кристиан IV Копенхаген вече е утвърден като важен регионален център. През Втората световна война е окупиран от германците, както и цялата страна всъщност, от 9 април 1940 г. до 4 май 1945 г.

 

Копенхаген е невероятно съчетание

 

от старинни и модерни сгради, които придават на столицата на Дания особено интересен и колоритен вид. Особено атрактивни са къщите в района на пристанището “Нюхавън”, които са боядисани в най-различни цветове. Разходете се непременно по крайбрежните алеи. Най-старата пешеходна зона в света – “Строгет”, е мястото, където животът на Копенхаген непрекъснато кипи. Тук са голяма част от кафенетата, ресторантите и по-добрите заведения. Също така тук са концентрирани и доста галерии и ателиета. На новия кралски площад може да разгледате основания през 1722 г. Кралски театър и Художествената академия. Изложбите на галерията можете да разгледате в бившата кралска резиденция “Шарлотенбург”.

 

 

СВЕТЛИНИ от нощния град.

 

 

 

УВЕСЕЛИТЕЛНИЯТ ПАРК “Тиволи”, облян в нощни светлини.

 

 

 

ЗОНАТА НА ПРИСТАНИЩЕТО приютява не само кораби, но и партита.

 

 

СИМВОЛЪТ НА ГРАДА – Малката русалка.

 

 

МНОГОБРОЙНИ СЪБИТИЯ привличат в Копенхаген туристите.

 

 

 

МОЖЕ ДА СЕ ПЛАЖУВА и така с допълнителна атракция за туристите.

 

 

 

КРАЛСКАТА ДАТСКА библиотека в Копенхаген.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна