IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:36 | 11 октомври 2016
Обновен: 19:32 | 29 април 2025

Рецепта на деня: Домашен Наполеон

Да ви е сладко!

По материала работи: Пламен Янков
Рецепта на деня: Домашен Наполеон

Необходими продукти:

1 кг бутер тесто


За крема:

1 л прясно мляко
125 г масло
3 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
7 с.л. брашно
200 мл течна сладкарска сметана
сладко по желание

 

Начин на приготвяне:

Омекналото бутер тесто се разточва леко и от него се изрязват две малко по-големи от размера на формата, в която ще се приготвя сладкишът, кори. Всяка поотделно се изпича на 200 градуса върху хартия за печене. Отделно се изпичат изрезките от тестото. Изпечените и изстинали кори се разрязват с нож за хляб надве хоризонтално, така че да се получат четири блата. Приготвя се крема, като в дълбока тенджера се поставят 800 мл от прясното мляко, маслото, захарта и ванилията. Предварително се разбиват останалото мляко, яйцата и брашното на гладка смес. След като млякото заври, се добавя сместа с брашното на тънка струйка, като се бърка непрекъснато, за да не се получат бучки. Отстранява се от огъня, след като се сгъсти. Във формата се поставят последователно блат-крем, като след втория блат се разпределя равномерно сладкото – не е проблем и да не се сложи. За най-горния пласт крем се разбива течната сметана, която се добавя към остатъка от яйчния крем. Украсява се с натрошените изрезки от корите и по желание със сурови орехови ядки и шоколадов топинг. Желателно е сладкишът да престои 12 часа в хладилник преди консумация.
 

Да ви е сладко!

 

Коментари

Новини Варна