IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
11:28 | 12 октомври 2016
Обновен: 01:56 | 29 април 2024

Дъблин – от пъбовете до културния туризъм

Посетете типичните ирландски кръчми, както и старите исторически паметници

По материала работи: Пламен Янков
Дъблин – от пъбовете до културния туризъм

Уважаеми читатели, продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с №11 – Дъблин, от класацията от Топ 25 на тези дестинации. Те са обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на рейтинга са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. Както вече знаете, под №10 е „Голямата ябълка“ – Ню Йорк, девети е Токио, осми – Сан Франциско, на седма позиция e Сидни, на шеста – “българският” Чикаго, на пета – Сингапур, на четвърта – Копенхаген, на трета – Ванкувър, на втора – Барселона, а лидер е Окланд (Нова Зеландия).


Дъблин е столицата и най-големият град в Ирландия, 

разположен е в източната част на страната при вливането на река Лифи в Ирландско море. Градът има богата история, за която свидетелстват археологическите останки, датиращи отпреди няколко хиляди години. Дъблин е известен с григорианската си архитектура и с многото си красиви площади. Центърът е в южната част на града - там се намират сградите на държавните институции, музеите и галериите, старите културни паметници. Кошницата на стоките и услугите за туристите е $89,30. 

 

Интерес представляват големият парк

"Сейнт Стивънс Грийн" (St. Stephen's Green), любимото място на дъблинчани през уикенда; най-старият ирландски университет - "Тринити колидж"; Дъблинският замък; катедралата “Свети Патрик”.


Ирландците имат славата на най-приятелски настроените хора в Европа. През последните години Дъблин бе преобразен в модерен град и вероятно може да бъде определен като парти столицата на Европа. Това е и младежки град – 50% от населението е под 27 г.

 

Повечето от любопитните места

са от южната страна на река Лифи. Там са районът с баровете, търговската зона Grafton Street и Saint Stephen’s Green. Там ще намерите и ирландския парламент и "Тринити колидж". В Дъблин са и едни от най-ярките примери на григорианската и викторианската архитектура. Северно от Лифи е улица O’Connell, с очарователната си смесица от модерни молове и пазари, напомнящи за Дъблин от XIX в. Тук е и Централната поща – сцената на великденското въстание от 1916 г. Наблизо е и театърът “Джордж Бернард”, основан през 1904 г. Най-хубавото нещо в Дъблин е, че всичко е на разстояние, което може да се измине пеша. Например само за 15 минути ще стигнете от улица O’Connell до Saint Stephen’s Green.

 

Дъблин трябва да бъде усетен

и в този смисъл не бива да се пропуска да се посетят типичните ирландски кръчми и да се опита от прочутата бира „Гинес“. Самият град не е голям – населението му е около 510 000 жители, като заедно с предградията броят им скача до милион и половина. Споменатата река Лифи разделя Дъблин на северна и южна част. Условно съществува разделение между жителите на двата бряга – в южната част живеят средната класа и по-заможните хора, докато северната част си остава подчертано работническа.

 

Името вероятно произлиза от ирландското

Dubh Linn, което буквално се превежда като "черна локва”, макар че тази хипотеза е спорна. Общественият транспорт в Дъблин е доста добре организиран, но въпреки това ирландската столица трябва да се обиколи именно пеша, за да се разгледат всичките й прелести. Кръчмите и пъбовете в Дъблин стават средище на социалния градски живот. Разбира се, пъбовете едва ли биха били толкова запомнящи се и колоритни, ако не бе традиционната ирландска музика, която създава уникалната им атмосфера.

 

Това е родният град на Оскар Уайлд,

а културната атмосфера е осезаема, докато се разхождате покрай дъблинския замък, дъблинската катедрала, библиотеката „Честър Бийти“, която е и Музей на изкуствата.


Дъблин не ни поставя в ситуация да избираме категорично една тема на пътуването, а ни предоставя свободата да комбинираме различни тематични преживявания и атракции. Градът е „отворен“ за всякакви съчетания между културно-исторически обиколки, гурме туризъм, спортни събития, екотуризъм в близките околности, литературни, театрални, музикални вечери и още редица други видове туризъм.

 

Черно море

 

ЗЕЛЕНИНА, ВОДА И ГРАДСКА СРЕДА се съчетават по уникален начин в ирландската столица.

 

 

 

ЛЕГЕНДАРНИТЕ ИРЛАНДСКИ ПЪБОВЕ са част от историческото наследство на Дъблин.

 

НА ПЛАЖ КРАЙ ДЪБЛИН. Тънка ивица пясък и много, много зеленина.


 

ПРАЗНУВАНЕ НА СВ. ПАТРИК, националния празник на Ирландия. Отбелязва се на 17 март.

 

МНОГОБРОЙНИТЕ КАНАЛИ се използват както за транспорт, така и за спортни състезания и тренировки. На снимката се виждат състезатели по академично гребане.

 


СВЕТЛИНИ от нощния град.

 

Четете още Ню Йорк съдържа чиста енергия за забавления и бизнес

Сан Франциско е любим на милиони туристи от цял свят

Коментари

oyanoofaxoeht ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin 500mg gmr.duwg.chernomore.bg.wyx.oq http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
acicbuzit ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin Online ngf.bobe.chernomore.bg.hvb.cc http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
ukuvematepeb ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Amoxicillin Online Amoxicillin 500mg Capsules khp.nose.chernomore.bg.xnc.sy http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
agiytoe ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500 Mg gar.nfqk.chernomore.bg.eif.kk http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
imirufe ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin Without Prescription can.dqbv.chernomore.bg.wkq.ew http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна