IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
11:39 | 21 септември 2016
Обновен: 00:01 | 29 април 2024

Ню Йорк съдържа чиста енергия за забавления и бизнес

В “Голямата ябълка” има световни символи, които задължително трябва да се видят

По материала работи: Пламен Янков
Ню Йорк съдържа чиста енергия за забавления и бизнес

Уважаеми читатели, продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с №10 – Ню Йорк, от класацията от Топ 25 на тези дестинации. Те са обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на рейтинга са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. Както вече знаете, под №9 е Токио, осми е Сан Франциско, на седма позиция e Сидни, на шеста – “българският” Чикаго, на пета – Сингапур, на четвърта – Копенхаген, на трета – Ванкувър, на втора – Барселона, а лидер е Окланд (Нова Зеландия). 


Никой не може да се мери с върха на върховете:


Ню Йорк (New York), който притежава своя дял изморени, бедни и натъпкани сякаш един върху друг маси от хора, но има също музеи, големи статуи, дори по-големи сгради от световна класа и безкраен ентусиазъм! Трудно е да се обясни кое е нещото, което го прави толкова изобилстващ от живот, но хиперактивната забързаност продължава да привлича все повече и повече хора. Кошницата на стоките и услугите за туристите е $62,11, а бреговата линия може да се похвали с 20 км плажове и музей върху самолетоносач от Втората световна война.


Ню Йорк е чиста енергия


от огромни небостъргачи, оживен трафик и ярките светлини по филмите. “Голямата ябълка” (The Big Apple), както го наричат, е дом на най-изящните музеи, на много и разнообразни ресторанти, на най-новата музика и забавления. Безкрайните тротоари ще ви отведат до улици с кафенета, до уникални дизайнерски магазини и до зелените хълмове на Сентрал Парк. Ню Йорк е най-гъсто населеният град в Северна Америка с 8 млн. жители, разположени на площ от 830 кв. км. Той винаги е бил град на имигранти и около 1/3 от населението са родени извън страната.

 
Грубо тук се говорят около 138 различни езика,


а новите етнически територии се появяват из целия град, предлагайки на посетителите интересни културни и кулинарни изживявания. Когато хората говорят за Ню Йорк, имат предвид Манхатън, но градът има още 5 квартала – Бруклин, Бронкс, Манхатън, Куинс и Стейтън айлънд. В наши дни Ню Йорк е един от най-сигурните градове и най-добрият начин да бъде разгледан е пеша. Най-високата сграда е “Емпайър Стейт Билдинг”. Той е построен през 1931 г. Днес тази сграда е една от най-важните забележителности на “Голямата ябълка”. Издига се на височина 381 м на небезизвестното Пето авеню и предлага прекрасна гледка към града. Сградата е исторически символ на строителството на небостъргачи. 


Статуята на свободата е друга световна


забележителност. Създадена е от Густав Айфел през 1878 г. и краси входа на пристанището повече от един век. Тя е едно от “бижутата” на Новия свят. Висока е 46,5 м, а пиедесталът, на който е поставена, е 55 м. Всеки, който идва да посети или да живее в този велик град, трябва да види задължително този символ на модерната западна цивилизация. Но най-впечатляващата гледка към брега ще откриете, пресичайки Бруклинския мост в посока от Бруклин към Манхатън. Гледката ще ви вземе дъха, особено на залез, когато фасадите на небостъргачите са оцветени в червени и оранжеви нюанси.

 

Гледката от Бруклинския мост 


ви предлага възможността да видите Ню Йорк в цялата му величественост. Мостът, който днес е един от най-известните в света, бил построен през ХІХ век. Дълъг е 1834 м и има височина 84 м. Разходката из Ню Йорк е невероятно преживяване. Градът е сцена на хиляди холивудски филми. И това не е случайно. Ню Йорк притежава свой собствен дух.


Навсякъде се чуват сирени


на линейки, полицейски коли и пожарни, които препускат по правите нюйоркски улици. Това е също градът на жълтите таксита – ще видите хиляди от тях да се движат по тесните градски улици. Голяма част от градското население пътува всеки ден с метрото. Ню Йорк (заедно с Лондон) е първият град в света, който има метро. Това е също първият град (отново заедно с Лондон), който е електрифициран. По тази причина в Сентръл парк ще откриете мемориал на Томас Едисон – откривателя на електричеството. Недалеч от него е мемориалът на Джон Ленан. Той се намира близо до Дакота Билдинг, където е живял до смъртта си заедно със съпругата си Йоко Оно.


Невероятната смесица от култури


със сигурност оставя своя отпечатък върху местното творчество. Като цяло мисленето на нюйоркчани е много нестандартно. Един от двигателите на града е това, че хората са по-нестандартни и не си поставят рамки и ограничения в мисленето и мирогледа. Това обяснява защо точно тук се намира музеят “Метрополитън”, който е сред най-големите и богати в света. Неизброими са представленията, които най-големите в света знаменитости са изнесли в спортния комплекс, намиращ се на Медисън авеню – “Медисън Скуеър Гардън”. През сърцето на Ню Йорк преминава широк булевард, чието име не се нуждае от реклама. Бродуей е една от най-известните улици в света. На нея се намират някои от най-добрите театри на планетата. Да участваш или присъстваш на някоя от постановките, които се разиграват тук, вече е станало въпрос на престиж.


 

ЗЕЛЕНИНА, БЕТОН И ВОДА се сливат по удивително подходящ начин.

 


 

“ЕМПАЙЪР СТЕЙТ БИЛДИНГ” e най-високата сграда и символ на Ню Йорк.


 


МОСТЪТ НА БРУКЛИН е легендарно място в “Голямата ябълка”.

 

 

ПЛАЖОВЕТЕ СЪБИРАТ всяка година милиони туристи и местни почитатели на слънцето и морето.

 

 

МУЗЕЙ ВЪРХУ САМОЛЕТОНОСАЧ от Втората световна война.


 

“МЕДИСЪН СКУЕЪР ГАРДЪН” се намира в сърцето на Манхатън.

 

 

НОВА ГОДИНА В НЮ ЙОРК! Всеки празнува, а мнозина посрещат празника и на вода.

 



БРОДУЕЙ! Какво повече можем да кажем?!

 

Черно море

 

Четете още Сан Франциско е любим на милиони туристи от цял свят

Идете на сърф или на... опера в Сидни

Варна с основание е морска столица на България

“Българският” Чикаго е любим на милиони туристи

Сингапур – градът на лъва е магнит за туристи от цял свят

 

Коментари

Новини Варна