IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
09:34 | 17 август 2016
Обновен: 15:47 | 18 април 2024

Варна с основание е морска столица на България

Древният Одесос оживява с туристически забележителности от древността до наши дни

По материала работи: Пламен Янков
Варна с основание е морска столица на България

Нашата обичана, слънчева Варна носи своята история на културно-исторически център от древни времена. Природните дадености -съчетанието на морски климат, възможности за плажуване и наличието на безценни минерални извори, са направили тези земи привлекателно място за хората още в далечното минало. Гръцки полис с името Одесос възниква тук през VI в. пр. Хр. Градът се формира като рибарска и земеделска колония, а през V в. пр. Хр. се превръща в търговски център. Устройвани шествия, игри и състезания, за които свидетелстват старогръцки и римски извори.

 

Сред най-ярките символи на Варна

и най-добре запазилите се през вековете архитектурни паметници от античния период на града са Римските терми, които се намират в близост до пристанището и представляват най-голямата баня от този период на Балканите. Действащи до края на III век, те са били изключително новаторско модерно съоръжение и са имали важна социална функция за времето си. За изграждането на уникална отоплителна система са се използвали топлите минерални извори – безценен ресурс на града, който е съхранен до наши дни. (Любопитен факт е, че олимпийският басейн – част от плувен комплекс “Приморски”, черпи водата си от същия каптаж, който е обслужвал древните римски терми преди 2000 г.) Просторните им зали в древността са били своеобразен център, в който мъжете на Одесос са се събирали, за да обсъждат важни обществени въпроси.

 

С днешна дата тези забележителности

са свързани в т.нар. пешеходен ринг. Той обхваща широк район – от Катедралата, площада до спирка “Севастопол”, Фестивалния комплекс, Военноморския музей, зоната на пристанището с новата рекреационна зона. Актуална е и връзката на Малките с Големите римски терми и изход към площад “Независимост”. Така индивидуалните посетители и туроператорите имат възможност да се запознаят с културното наследство на Варна.


Преминавайки през многобройни войни

между България и Византия, градът попада в ръцете на турците и с времето придобива все по-ориенталски вид. Издигат се джамии, конаци, турски бани (за които се използват природните ресурси на минералните извори). Варна става  силно укрепена северна граница на Османската империя. През 1878 г. (на 27 юли) градът е освободен от турска власт и се превръща в най-важния български пристанищен център.


Създават се фабрики, развива се промишленият риболов. Построява се железница, която свързва Варна със София. Градът ни се обособява като модерен за времето си морски курорт, с европейска архитектура и воден транспорт. Изграждат се увеселителни заведения и почивни домове.


Морската градина и крайбрежната алея

са като магнит за туристите и гражданите. Тази година Морските бани отбелязват 90-годишнината си и посрещат гости в напълно обновен вид, който е благодарение на концесионера на варненските плажове – фирмата “Лазурен бряг`91”. Проектът по реновиране и реставрация започна през 2015-а и е в размер на 7 млн. лв., като само тази година са инвестирани 4 млн. лв.


Около града са проектирани и построени множество курорти. Най-старото курортно селище на Българското Черноморие е днешният комплекс “Св. св. Константин и Елена”. Още през 1908 г. тук е създаден балнеологичен център. Пълноценното използване на свободно течащите термо-минерални води около Варна е основно преимущество на града ни и тепърва още много има да се работи в тази насока. Благодатните природни дадености би трябвало да са опорна точка в развитието на туризма по варненското крайбрежие. И не случайно след броени дни там ще гостува СПА-конференция, която ще разгърне нови хоризонти пред курорта  Св.св. Константин и Елена.

 

Не случайно за кратко време Варна се превръща

в морска столица и любимо място за отдих на българския елит. Освен типичния летен курорт, който събира туристи от близо и далеч, Варна става любимо място на артисти, музиканти, художници. Ежегодно тук се провеждат редица културни събития. Традиционни фестивали, изложби, биеналета и конкурси привличат ценители на изкуството от страната и чужбина. Международният музикален фестивал “Варненско лято” е първият фестивал в България, основан през 1926 г., Международният балетен конкурс стартира през 1964 г., Фестивал на българския филм “Златната роза” – основан през 1961 г., Международен филмов фестивал “Любовта е лудост”, Международен фолклорен фестивал, Международно биенале на графиката – това са само част от събитията, които се случват във Варна традиционно вече десетилетия.

 

Ето аргументите градът ни да е морска столица

на България. А Варна е и  много повече от това. С годините тя се е превърнала в притегателен център за хора на изкуството и най-романтичната лятна дестинация у нас. На всички, които биха искали да се заредят с глътка изкуство за душата или свеж здравословен коктейл от морски бриз, минерални извори и слънчеви плажове, нашият крайморски град предлага всичко това по свой ненатрапчив начин - интелигентно, естествено, без излишна помпозност и грандиозни претенции, просто защото е... Варна.

 

 

ВАРНЕНСКИТЕ ПЛАЖОВЕ са сред най-популярните по света и годишно събират огромен брой туристи.

 

 

ОБНОВЕНИТЕ МОРСКИ БАНИ многократно повишиха интереса към крайбрежната алея.


 

 

КОМПЛЕКС “СВ.СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА” е сред най-популярните български курорти.

 

 

ТАЗИ ГОДИНА ЗА ТРЕТИ ПЪТ ще гостува черноморската регата “Тол Шипс”.


 

ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЗРИТЕЛИ се събраха в обновената преди броени седмици зона на пристанището за световното първенство по самоделни летателни апарати.


 

 

КОРАБИ КАТО ROYAL CLIPPER затвърждават ключовото място на Варна в дестинациите за круизен туризъм.

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ, ЕЛИ МАРИНОВА, PHOTO FORUM

 

Черно море

 

Четете още от поредицата "Градове на вода" - “Българският” Чикаго е любим на милиони туристи

Сингапур – градът на лъва е магнит за туристи от цял свят

Копенхаген – градът на Малката русалка е най-мечтаният на планетата

Ванкувър събира ведно река, океан, планини и гори

Барселона изкушава с плажове и... футбол!

Окланд – столица на платна и вулкани

Монако е винаги в готовност да приеме още повече туристи

Карлови Вари - СПАсение за тялото и душата

Коментари

JosephApoms ( преди 2 години )
Топовая плитка плитка natucer плитка oset
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
HaroldWef ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Danieldap ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
WilliamBoypE ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
CharlesGep ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
CharlesGep ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
WilliamBoypE ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
CharlesGep ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
CameronMar ( преди 2 години )
Если Вам интересно УВЕЛИЧЕНИЕ на Вашем сайте продаж и трафика - дочитайте до конца. &#
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
CameronMar ( преди 2 години )
Если Вам интересно УВЕЛИЧЕНИЕ на Вашем сайте продаж и трафика - дочитайте до конца. &#
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна