IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
11:12 | 16 ноември 2016
Обновен: 01:19 | 29 април 2024

Лисабон ни дава духа на пътешествениците

Португалската столица е невероятна смесица от различни архитектурни стилове, хора и култури

По материала работи: Пламен Янков
Лисабон ни дава духа на пътешествениците

Уважаеми читатели, продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с №15 – Лисабон, от класацията от Топ 25 на тези дестинации. Те са обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на рейтинга са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. Както вече знаете, под №14 е Лос Анджелис, следват Хелзинки и Хонконг, 11-и е Дъблин, следва “Голямата ябълка” – Ню Йорк, девети е Токио, осми – Сан Франциско, на седма позиция e Сидни, на шеста – “българският” Чикаго, на пета – Сингапур, на четвърта – Копенхаген, на трета – Ванкувър, на втора – Барселона, а лидер е Окланд (Нова Зеландия).

 

Разположението на Лисабон

(Lisboa на португалски се произнася Лижбоа) е върху седем ниски хълмчета при вливането на река Тежу в Атлантическия океан. Мястото, привличало някога търговци и заселници, е истински впечатляваща гледка. Добавете културното разнообразие и архитектурата и ще получите едно от най-интересните места в Европа, наречено и Град на пътешествениците. Кошницата на стоките и услугите за туристите в него е $84,21.


Лисабон просто сияе в отражението си в реката – един поглед и ще сте влюбени в него. В центъра има широки, оградени с дървета площади, украсени със сгради в стил арт нуво, тротоари с мозайка и улични кафенета. Старият град със своите стръмни улички и уютни барове предлага невероятна атмосфера.

 

През 1755 г. по-голямата част от града е унищожена

от най-разрушителното земетресение в историята на града, последвано от пожар и три огромни вълни цунами. Над 85% от сградите са унищожени, а една трета от жителите му загиват. Възстановяването става само за няколко години с нов градоустройствен план и за първи път в историята сградите имат защитни конструкции срещу трусове. Лисабон е построен на множество хълмове. Разстояние, което в Google maps за вашия град е минута пеша, в Лисабон спокойно може да е 272 стълби нагоре.

 

В района “Белем” са манастирът “Свети Жеронимуш”, 

кулата “Белем”, Паметникът на откривателите. Огромният монумент (висок е 52 м) под формата на кораб с платна е построен през 1960 г. В него се помещават музей и концертна зала. От парка край река Тежу се вижда статуята на Христос – подобна на по-известната в Рио де Жанейро. В манастира може да се види уникалният стил “мануелизъм”, т.е. португалска късна готика, започнала да се развива по времето на крал Мануел I (късния ХV– ранния ХVІ век). В църквата към него е разположен каменният саркофаг на Васко да Гама.

 

Най-старият район на португалската столица

е “Алфама” – с живописни стръмни и криволичещи улички. За да го разгледате, е по-добре да вървите пеш – никакви навигации не помагат – улиците са оплетени като паяжина и се пресичат през остри ъгли. Лисабонската катедрала (т.нар. S? de Lisboa) е едно от многото места за разглеждане. Фотолюбителите могат да си прахосат целия престой в Лисабон именно в “Алфама”. Гледки има навсякъде из района, но особено приятни са от стените на замъка “Св. Георги”. Преди земетресението през 1755 г. тук са живеели благородниците, но след това кварталът е населен от рибари и занаятчии.

 

Градчето Синтра се намира на няколко километра

извън Лисабон. До него се стига за около час и половина с влак. Синтра е красив, малък град, заобиколен от гори и замъци. В центъра се намира кралският дворец. На хълма над него е дворецът “Да Пена”, построен от Фернандо Сакс Кобург Готта в романтичен стил. Забележителен е със своя стил на декорация. Твърде шарен е по мое скромно мнение. Най-впечатляващата забележителност тук е “Замъкът на маврите”.


Военен форт, за който се предполага, че датира от ІХ век (по времето на окупацията на арабите), е служел  като отличен наблюдателен пост към крайбрежието. Крепостта е запазена (включително помещения, не само стени) и реставрирана, като  в момента е под защитата на ЮНЕСКО.


Лисабон не може да бъде обиколен, нито почувстван за ден или два. Това, което го прави място с такава уникална атмосфера, е невероятната смесица от различни архитектурни стилове, различни хора, различни култури... Те рисуват пред очите ви една пъстра картина, която няма как да забравите и от която неусетно ставате част самите вие.


 

ПОСТЕР С ОСНОВНИТЕ забележителности на Лисабон.

 

 

ЕДИН ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ круизни кораби, които посещават почти целогодишно Лисабон.

 

СТОЛИЦАТА НА ПОРТУГАЛИЯ неведнъж е приемала легендарната регата „Тол Шипс“, която се ползва с голяма популярност и във Варна.

 

 

ЛИСАБОНСКИТЕ ПЛАЖОВЕ се радват на доволни посетители.

 

СВЕТЛИНИ ОТ НОЩНИЯ ГРАД. Лисабон никога не спи.

 

Черно море

 

Четете още В Ел Ей директно от плажа ставате кинозвезда

Коментари

Новини Варна