IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
10:09 | 23 ноември 2016
Обновен: 01:29 | 29 април 2024

В Дубай туристът се докосва до лукса на шейховете

Градът по уникален начин съчетава пясък и море

По материала работи: Пламен Янков
В Дубай туристът се докосва до лукса на шейховете

Уважаеми читатели, продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с №16 – Дубай, от класацията от Топ 25 на тези дестинации. Те са обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на рейтинга са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. Както вече знаете, под №15 е Лисабон, следват Лос Анджелис, Хелзинки и Хонконг, 11-и е Дъблин, следва “Голямата ябълка” – Ню Йорк, девети е Токио, осми – Сан Франциско, на седма позиция e Сидни, на шеста – “българският” Чикаго, на пета – Сингапур, на четвърта – Копенхаген, на трета – Ванкувър, на втора – Барселона, а лидер е Окланд (Нова Зеландия).

 

Дубай е ярък и забавен град,

популярен със слънцето, пясъците и отличните си търговски центрове. Не толкова отдавна той беше спокойно градче с къщурки от гипс и корал, построени от персийските търговци. С палмови хижи, които са подслонявали търсачите на перли и рибарите бедуини. Кулите и джамиите на стария Дубай вече се оглеждат в нови и блестящи небостъргачи. Градските управници са особено дръзки  – строят хотели не само на брега, а и във водата и дори под нея! Шейховете са инвестирали в изкуствени острови със 120 км плажна ивица. Кошницата на стоките и услугите за туристите в този уникален град е $77,95.

 

Процъфтяващ като един от основните търговски центрове

на Средния изток, оживеният Дубай (познат като обикновено селище на рибари само допреди половин век) през текущото десетилетие се трансформира в една от най-желаните дестинации за туризъм. Горещият, но твърде сух климат, е смекчен от бризовете от Арабския залив. Красотата на мистичната пустиня, невероятните плажове и възможността да се докоснете до арабската култура е част от изкушението. И това в комплект със всички удоволствия, които познава Западът.

 

Престъпността е 0%,

градът се управлява по суровите мюсюлмански закони. По-голямата част от жителите са имигранти, които са наясно, че и за най-малкото провинение могат да бъдат арестувани и съответно депортирани. Не се пестят пари за сигурност, може да видите полицейски автомобили, които струват колкото луксозни къщи – Ferrari за $500 000, Lamborghinis за $400 000 и дори Aston Martin за $1,79 млн.

 

Нищо в Дубай вече не е наистина старо, 

но ако харесвате модерна и дори авангардна архитектура, можете само да бъдете изумени. Най-големият метрополис в Обединените арабски емирства се разраства бързо и неумолимо. Тук може да видите първия хотел под вода – „Хидрополис“, и с т.нар. атракция "Светът" – невероятен архипелаг от 250 създадени от човека острова. Те са подредени като картата на земното кълбо. Емблематичен е оформеният като ветроход Burj Al Arab Hotel – най-високият в света хотел (и единствен със 7 звезди), покритият център за зимни спортове „Ски Дубай“, както и Mall of the Emirates – тук целогодишно може да се радвате на снега само на ръка разстояние от дюните на пустинята. Да не забравяме и Кулата на халифа, която със своята тотална височина от 828 м е най-високата конструкция, построявана някога от човек.

 

Градът е голям, а и климатът е горещ,

че се налага да използвате услугите на много автобуси и таксита. (Или да наемете кола.) Има обаче и удобни места за отдих и разходка. Особено около „Залива“ (Creek) –ивицата вода, която преминава през града, създавайки привлекателни кътчета. Около 80% от обитателите на Дубай са предимно  чужденци – не само от Северна Америка и Европа, но и от целия Далечен и Среден изток. Това го утвърждава като един от най-космополитните центрове на планетата. Има слънце, изобилие, плажове, красота, невероятен лукс и радост за окото. И всички дадености на един от най-бляскавите градове на вода.

 

ИЗКУСТВЕНИТЕ ОСТРОВИ са запазената марка на Дубай.

 

ОФОРМЕНИЯТ ВЪВ ВИД НА ВЕТРОХОД Burj Al Arab Hotel е сред най-популярните и скъпи в света със своите 7 звезди.

 

 

FERRARI ЗА $500 000 ЗА ПОЛИЦЕЙСКИТЕ СИЛИ в града. Престъпността не случайно е нулева.

 

 

ЗИМНА РАДОСТ между морето и пустинята – това е възможно в Дубай.

 

 

ЗАБАВЛЕНИЯ НА ЕДИН ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ плажове в Дубай. Туристи от цял свят идват на почивка.

 

 

СТАЯ И ПОД ВОДАТА: уникалното преживяване е идеално за меден месец например.

 

 

ЕДНО ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ партита за туристите.

 

 

КУЛАТА НА ХАЛИФА е най-високата сграда в света.

 

Черно море

 

Четете още Лисабон ни дава духа на пътешествениците

В Ел Ей директно от плажа ставате кинозвезда

 

 

Коментари

Новини Варна