IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
15:36 | 25 април 2017
Обновен: 18:23 | 20 април 2024

Студенти сбориха роботи сумисти във Варна (СНИМКИ)

Ориентиране в 3D и 2D лабиринт беше друга от атрактивните надпревари по време на дните на роботиката в Техническия университет

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Робосумо беше най-атрактивната категория в състезанието по роботика в Техническия университет във Варна. В него се включиха около 20 студенти. Освен от университета домакин имаше също представители от РУ "Ангел Кънчев", както и от техническите университети в София и Габрово и ученици от Математическата гимназия във Варна. 

 

Според регламента на дисциплината робосумо  роботи на два отбора се поставят в един кръг и целта е единият да избута другия.

 

Това беше и категорията, която предизвика най-голям интерес сред участниците в състезанието по роботика.

 

Другите категории бяха ориентиране в 3D и 2D лабиринт и следене на линия за време.

 

Във всяка от тях бяха излъчени призьори, които получиха награди, осигурени от фирмите спонсори на състезанието. Участниците в състезанието по роботика получиха сертификат, с който да кандидатстват за европейска стипендия в размер на 300 лв. Сред изискванията за подобна стипендия е и успехът на студента да е над 4 и да няма невзети изпити.


Характерно за състезанието е, че студентите участват с конструирани и програмирани от тях роботи, които трябва да отговарят на определени изисквания. „Ъпгрейдът на софтуера е едно от най-важните неща. Участниците идват с готови програмирани роботи, като намясто само ги донастройват и се включват в състезанието“, уточни Николай Михалев, който е зам.-председател на Студентския съвет на ТУ – Варна, и един от организаторите на Дните на роботиката. 



 


„Някои от участниците в Дните на роботиката в Техническия университет са традиционни. Аз съм тук вече трета година и познавам доста от тях. Студентите от Русенския университет и от Техническия университет в София почти не пропускат наши събития. Мисля, че и този път останаха доволни от нашите дни на роботиката. След края на етапа с презентациите в първия ден поканихме всички участници на факултетната вечер на Факултета по изчислителна техника и автоматизация. Гледаме винаги да намираме време и за забавления“, разкри Николай Михалев. 


Подобни състезания се организират и в другите технически университети, като намясто програмата се допълва и с други прояви. „Ние бяхме през март в Техническия университет в София на Дните на роботиката там. Русенският университет също ще организира подобна проява, мисля, че през юни. Ще се включим и там“, каза още Николай Михалев.


Дните на роботиката в ТУ – Варна, тази година са част от програмата за отбелязването на 55-годишнината от създаването на университета. През първия ден на проявата бяха изнесени презентации в областта на роботиката, мехатрониката, компютърните науки и електротехниката. Разгледани бяха около 40 теми, представени от студенти от ТУ - Варна, ТУ - София, ТУ - Габрово, РУ „Ангел Кънчев“, както и от ученици от Варненската морска гимназия. По-интересните презентации бяха за лаборатория за изкуствен интелект, иновативни невронни мрежи, мехатроника и роботика в автомобилите, екороботи. 


През втория ден освен състезание по роботика имаше и вътрешноуниверситетска надпревара по електроника. 


Дните на роботиката в ТУ – Варна, се организират за пета поредна година от клуб „Роботика и мехатроника“ към Студентския съвет на ТУ – Варна.
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още Студенти и ученици се включиха в традиционните дни на роботиката

Коментари

Новини Варна