IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
17:32 | 24 април 2017
Обновен: 07:05 | 17 април 2024

Студенти и ученици се включиха в традиционните дни на роботиката

В проявата участват представители на няколко технически университета от страната

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Студенти и ученици се включиха в традиционните дни на роботиката, организирани от ТУ - Варна. През тази година проявата е посветена на 55- годишнината на университета. Организира се от клуб „Роботика и мехатроника“ към Студентския съвет на ТУ - Варна. Двудневната проява започна днес и ще приключи утре. В нея се включват представители на няколко технически университета в страната – Варненския, Русенския, Софийския, Габровския, както и ученици от Варненската морска гимназия и Професионалната гимназия по електротехника.


По време на първия ден имаше презентации по интересни теми в областта на електротехниката, автоматизацията, електрониката и компютърните науки. „Вторият ден ще бъде изцяло свързан със състезания. В надпреварата по електроника ще се включат около 20 студенти от университета, тъй като то е вътрешно за ТУ - Варна, след това има състезание по роботика в четири основни категории – следене на линия 2 D и 3 D лабиринт и робо сумо. Там ще вземат участие и студенти от гостуващите университети. Робо сумо е състезание, в което две роботчета на различни отбори се пускат в един кръг, а победител е този, който избута съперника. В надпреварата “Следене на линия” се пуска роботчето и се отчита времето, целта е да премине по-бързо линията, разказа за Медийна група „Черно море“ третокурсникът от ТУ – Варна, Николай Михалев, който е зам.-председател на Студентския съвет и един от организаторите на дните на роботиката. 

 

Полина Петрова

Четете още:


Студенти от три университета премериха сили в състезанието STRONG MAN 
 

Коментари

Новини Варна