IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
11:21 | 24 юли 2017
Обновен: 17:33 | 11 април 2024

Как да защитим кожата на детето през лятото?

На всеки 2 часа нанасяйте отново слънцезащитната козметика

По материала работи: Юлиян Атанасов
Как да защитим кожата на детето през лятото?

Мнение на д-р Йордан

Детската кожа е особено чувствителна към неблагоприятното въздействие на UV-лъчите. Счита се, че изгарянията в ранна детска възраст повишават многократно риска от развитие на злокачествени кожни новообразувания в бъдеще. Ето защо е особено важно спазването на някои правила за предпазване от изгаряне, особено по време на почивка на море, когато голяма част от кожата е изложена на слънчевите лъчи.

 

1. Избягвайте престоя на плажа или на открито, когато слънцето е най-силно. Независимо дали сте на почивка или детето просто си играе на открито, във времето между 12 и 16 часа е по-добре да се приберете на прохладно място. Задължително е използването и на слънцезащитни кремове, дори когато не сте на плажа, тъй като голяма част от слънчевите изгаряния се случват по време на ежедневните игри на децата на открито.

 

Дори и при облачно време или на сянка под чадъра, опасността от UV-лъчите остава, тъй като те преминават през облаците, отразяват се от пясъка, водата, цимента и могат да предизвикат изгаряне. Затова е важно използването на слънцезащитни кремове и при облачно време.

 

Не се препоръчва посещаването на солариуми с цел подготовка на организма за предстоящата почивка. Това може да доведе до изгаряне на кожата и повишава неколкократно риска от развитие на малигнен меланом в бъдеще.

 

2. Подходящо облекло и прохладна сянка. Един от най-добрите начини за предпазване от слънчевите лъчи е посредством облеклото. Препоръчва се използването на светли, леки, памучни дрехи, които не са плътно прилепнали към тялото.

 

Кожата на кърмачетата е по-тънка и нежна, а производството на меланин все още е несъвършено. Затова кожата им е по-податлива към изгаряния. Поради тази причина най-добре е бебетата до 6 месечна възраст да са изцяло на сянка. Слънцезащитните кремове, които се употребяват при децата като цяло, а особено при кърмачетата, трябва да са с висок SPF (над 30).

 

По-големите деца трябва също да избягват продължителния престой на пряко слънчево огряване. Така че при престой на плажа, е задължително използването на чадър.

 

3. Използвайте слънцезащитен крем. При цялото разнообразие, което предлага съвременният пазар, изборът може да е доста труден. Това, което е най-важно обаче, е степента на UV-защита. Плажният крем трябва да е с минимум SPF 30 и да е широкоспектърен, т.е. да защитава, както от UVA, така и от UVB-лъчите.

  

Какъв вид слънцезащитен лосион да изберем зависи от личните предпочитания. Все пак при децата има някои особености, които е добре да се имат предвид при избора. Спрейовете са много удобни, но те трябва да се използват с повишено внимание. При малките деца те лесно могат да бъдат вдишани, което да доведе до раздразнение на дихателните пътища. Освен това е трудно да се определи дали е нанесено достатъчно количество от спрея. За да сте сигурни, че в действителност ще има ефект от употребата на слънцезащитната козметика, трябва да се спазват определени правила:

 

Използвайте кремовете винаги преди излагане на детето на слънце. Най-добре е това да се случва 15-30 мин. преди да излезете навън.Не забравяйте да намажете ушите, носа, ръцете, ходилата, раменете и врата. За устните използвайте балсам с фактор 30.

 

Намазвайте обилно с крема, особено откритите части на тялото. На всеки 2 часа нанасяйте отново слънцезащитната козметика, както и винаги след като детето е излязло от морето или басейна. При къпане в басейни или море използвайте водоустойчиви кремове. Обикновено те осигуряват защита в продължение на около 80 минути. Въпреки, че сте нанесли водоустойчив крем, винаги мажете детето и след излизане от водата.Според Американската дерматологична асоциация всяко едно дете се нуждае от слънцезащитна козметика, независимо от типа кожа. Дори децата с по-тъмна кожа могат да пострадат от болезнени изгаряния.

 

puls.bg

 

Четете още: Любовен хороскоп за 24 – 30 юли 2017

Коментари

Новини Варна