8 те най-здравословни плода, достъпни целогодишно
Вижте кои са
Публикувана: 20 Aug 2017 | 17:06

Банани
За разлика отпреди години, днес можем да се радваме на ароматния плод целогодишно.

 

Бананите са идеални за трениращи, осигуряват здравословни фибри, калий и витамин В6. Смесете банани с малко фъстъчено масло, за да си набавите енергия за няколко часа.
 

Авокадо
Авокадото съдържа повече от 20 витамини и минерали - включително калий, фибри и витамин С - заедно със здравословна доза ненаситени мастни киселини.

 

Консумацията на авокадо се грижи за здравето на сърцето, регулира теглото и помага за хубавия вид на кожата. Смесете с малко зехтин, лимонов сок и чесън за здравословен дип.
 

Замразени малини
Малините са сред най-здравите храни, но имат много кратък сезон. За щастие, можете да ги замразите и да ги консумирате целогодишно.

 

Те са пълни с антиоксиданти, намаляват възпалението, както и риска от затлъстяване, метаболитна дисфункция, сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и диабет тип 2.
 

Домати
Разбира се, градинските летни домати са най-вкусни и полезни, но е факт, че целогодишно можем да купуваме от този плод. Те съдържат хранителен лутеин, каротеноид, който играе важна роля в мозъчната функция и може да подобри когнитивното здраве и памет. 

 

Освен това те са богати на ликопен - друг каротеноид, който е свързан с намален риск от някои видове ракови и сърдечни заболявания.

 

Портокали
Основен компонент в диетата, подсилваща имунитета, той се предлага целогодишно и само един плод покрива ежедневните нужди от витамин С.

 

Последният е от съществено значение за имунитета и способността му да предотврати инфекции. Изберете плод, а не сок.
 

Ябълки
Ябълките са есенен плод, нo са достъпни през цялата година. Едно проучване на Германския център за изследване на рака открива, че хората, които ядат поне една ябълка на ден, имат по-малък риск от рак на гърдата, дебелото черво, бъбреците, яйчниците и други форми на рак, в сравнение с тези, които ядат по-рядко ябълките. 
Те са идеални да ги хапвате само така, но са много полезни и в комбинация с бадемово масло и канела.

 

Сушени кайсии
Богати на витамин А (който насърчава имунната функция, зрението и репродуктивното здраве), както и на калий и фибри, пресните кайсии са достъпни за около 2 месеца през лятото, но са много вкусни и полезни и сушени.

 

Антиоксидантите, съдържащи се в сухи плодове, са значително по-мощни от тези, които се намират в техните хидратирани контрагенти. Сушените кайсии са перфектният плод, който можете да вземете, докато сте навън и са подходящи за предтренировъчно хранене.

 

Може да ги добавите и към солени ястия, като бобовата салата или мароканския таджин.
 

Лимони
Лимонът е на разположение през цялата година, но колко често си купувате?

 

Той не само помага в борбата с настинките, заради високото съдържание на витамин С, но е и подходящ за горене на мазнини, както и за овкусяване на вода. 

profit.bg

Коментари ( 0 )