IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
19:16 | 20 септември 2017
Обновен: 08:27 | 26 април 2024

Бабините зъби са природен анабол

Билката се препоръчва за спортисти и хора над 50 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Бабините зъби са природен анабол

Растението Бабини зъби (Tribulus terrestris) е използвано още от древността в Индия и Китай и е едно от най-използваните растения в Аюрведа.
 
Дрогата, която използваме при Бабините зъби е цялата надземна част.


Химичният състав е представен от стероидни сапонини (диосцин, диосгенин, протодиосцин), флавоноиди, алкалоиди и тлъсти масла.
 
Проучванията относно сапониновият състав на дрогата са проведени у нас.
 
Действието и приложението на билката се дължат предимно на сапониновия състав – по-специално съединението протодиосцин. В организма той се метаболизира до дехидроепиандростерон, който е предшественикът на тестостерона в нашето тяло.

Той оказва благоприятно влияние върху издръжливостта, еректилната функция, метаболизма на холестерол, сърдечната дейност и имунитета.
 
В древността билката Бабини зъби е била използвана за лечение на чернодробни и бъбречни заболявания. Днес билката е известна повече като афродизиак, стимулант на либидото и натурален анаболен продукт. Билката съдържа и фитостероли, които действат на различни проблеми, свързани с простата, отделителната и сърдечносъдовата система.
 
Билката има ефект за увеличаване на физическата издръжливост и натрупването на мускулна маса (естествен анабол).

 

Използването й значително намалява периода на възстановяване след тежки физически натоварвания.

 

Поради тази причина дрогата е подходяща за активни спортисти.Важно е да споменем,че билката Трибулус не влияе единствено върху покачването нивата на тестостерона, а по-скоро ги регулира. В случай, че нивата на тестостерон са високи билката ще стимулира организма да ги намали. Това е причината, поради която Бабините зъби е по-безопасен от продукти, които само увеличават нивата на тестостерона.

 

В началото на 80-те години български щангисти започват да използват сух екстракт от Бабини зъби, за увеличаване на издръжливостта и мускулната сила.

 

След това започва и масовото използване на растението като естествен анабол в Европа и Северна Америка.
 

Ползите от Бабините зъби не се изчерпват с анаболния й ефект. Билката намира приложение при умора, слаб тонус, психически натоварвания.

 

Препоръчва се при хора над 50 г. (мъже и жени) за справяне с проблемите при менопауза и андропауза, подобрява и дейността на сърдечно-съдовата система като укрепва сърдечния мускул.
 
Влияейки нивата на тестостерон дрогата проявява афродизиачен ефект и засилва либидото при мъже и жени. Повлиява състояния на еректилна дисфункция, фертилитета и продукцията на сперматозоиди при мъжете.

При жените стимулира овулацията. Дрогата има положителен ефект при стрес, безсъние, и нервност.
 
 
Екстракт от Бабини зъби може да се използва под формата на чай, тинктура или таблетки.

Puls.bg

 

Коментари

Новини Варна